Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobry den,
mam fundamentalni system (e^2X).cos(x/2) a (e^2x).sin(x/2) z toho vim ze koreny jsou komlexni a jsou :
2+i0,5 a 2-i0,5 vedel by nekdo jak z toho ziskam zase diferencialni rovnici ?... mohli by ste mi to rozepsat jak se to dela?
Čili jde o to k danému FS zrekonstruovat jeho dif. rovnici. Tuto úlohu jsem nikdy neřešil, ale zkusím to.
FS má dva prvky, takže půjde o ODR 2. řádu - nejspíše s konstantními reálnými koeficienty - zapišme ji ve tvaru
s neznámými konstantami p, q. Jejím charakteristickým polynomem bude
, z tvaru funkcí (e^2X).cos(x/2) , (e^2x).sin(x/2)
tvořících FS opravdu vyplývá, že jeho kořeny budou imaginární. Vyjádřeme je v algebraickém tvaru
s novými
neznámými a, b. Z teorie kvadratické rovnice víme (Vietovy vzorce), že
,
,
odtud dopočítáme p, q, až budeme znát a, b.
"Komplexní" FS bude tvořen funkcemi
, z něj vytvoříme "reálný" FS:
ZDE JE CHYBA:
,
OPRAVA:
,
.
To porovnáme se zadáním (e^2X).cos(x/2) , (e^2x).sin(x/2) a zjistíme, že
,
.
↑ Joker478:tak isto ako z reálnych rovnica s koreňmi
a
je
korene môžu byť aj komplexné
↑ Joker478: JEDNA TECHNICKÁ:
Když máš doplňující dotaz ke konkretnímu příspěvku či osobě, která ho psala, vyplatí se v něm kliknout na hypertext "Reagovat" umístěný
v pravém dolním rohu onoho příspěvku. Pak se do levého horního rohu Tvého nového příspěvku vygeneruje hypertextový odkaz na onen příspěvek,
k němuž máš dotaz. Potom bude jasné, koho se ptáš a kdo tedy má odpovídat, má-li diskuse více účastníků. Nyní to jasné není.
↑ Joker478:
Já jsem to vyřešil celé včetně mezivýcledků
,
, k nimž jsi dospěl i Ty. Co se s těmito mezvýsledky má dále udělat,
abychom sestavili tu DR, je v přííspěvku ↑ Rumburak: popsáno ještě před jejich numerickým výpočtem.