Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 29. 08. 2010 17:40

Pida11
Zelenáč
Reputace:   

Diferenciální rovnice

Zdravím,potřeboval bych vědět jak přesně určím o jaký typ diferenciální rovnice se jedná(separovatelná,homogení,lineární,exaktní)....když vím o jakou rovnici se jedná,tak už pro mě není problém ji vyřešit,ale to určení je pro mě nejtěžší....ještě teda exaktní většinou snad poznám,ale ostatní mě dělají problém....nemáte na to nějaký figl?díky

• (téma jako vyřešené označil(a) Pida11)

#2 29. 08. 2010 20:26

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Diferenciální rovnice

↑ Pida11:

Zdravím,

kolega Olin umísťoval odkaz na "Kuchářku ODR" (děkuji). Ve stejném tématu mám příspěvek s dalšími odkazy a s kuchářkou v pdf.

Osobně bych doporučovala půjčit si "Přehled užité matematiky" K. Rektorys - velmi přehledně a srozumitelně zpracováno.

Nějaký speciální figl nemám, snad někdo z kolegů.

#3 30. 08. 2010 09:04

maly_kaja_hajnejch-Lazov
Reputace:   24 

Re: Diferenciální rovnice

Jestli je rovnice y'=f(x,y) separovatelna se da zjistit vypoctem determinantu z prvnich a druhe derivace - mrknete na teorii 
http://user.mendelu.cz/marik/inzmat/in-mat-screen.pdf

Linearita jde po vhodne uprave videt.

Homogenita: zkusim psat x*k misto x a y*k misto y. Pokud se k vykrati, je homogenni.

Zápatí