Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,potřeboval bych vědět jak přesně určím o jaký typ diferenciální rovnice se jedná(separovatelná,homogení,lineární,exaktní)....když vím o jakou rovnici se jedná,tak už pro mě není problém ji vyřešit,ale to určení je pro mě nejtěžší....ještě teda exaktní většinou snad poznám,ale ostatní mě dělají problém....nemáte na to nějaký figl?díky
↑ Pida11:
Zdravím,
kolega Olin umísťoval odkaz na "Kuchářku ODR" (děkuji). Ve stejném tématu mám příspěvek s dalšími odkazy a s kuchářkou v pdf.
Osobně bych doporučovala půjčit si "Přehled užité matematiky" K. Rektorys - velmi přehledně a srozumitelně zpracováno.
Nějaký speciální figl nemám, snad někdo z kolegů.
Jestli je rovnice y'=f(x,y) separovatelna se da zjistit vypoctem determinantu z prvnich a druhe derivace - mrknete na teorii
http://user.mendelu.cz/marik/inzmat/in-mat-screen.pdf
Linearita jde po vhodne uprave videt.
Homogenita: zkusim psat x*k misto x a y*k misto y. Pokud se k vykrati, je homogenni.
Stránky: 1