Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobry den,mam priklad: urcete totalni diferencial a rovnici tecne roviny funkce z=f(x,y) definovane implicitně ronici (x^2)+(2y^2)+(3z^2)+(xy)+(-z)+(-9)=0 a vztahem Z(1,-2)=1 v bode A [1,-2)
Klasicky totalni diferencial sem pochopil....ale tohle vubec nemam tuseni... nemohl by mi nekdo poradit co s tim ????
Označíme
(vynechal jsem přebytečné závorky) ,
,
kde f je hladaná funkce splňijící
a
v okolí daného bodu
.
Především bychom měli ověřit, že taková funkce f existuje. K tomu stačí podle věty o implicitní funkci ukázat, že je splněno
(1)
,
(2)
.
Pokud toto platí (a mně vychází, že ano), sestavíme rovnici
a tu parciálně zderivujeme (pozor, vpravo je složená funkce)
na okolí U bodu A, jehož existence je větou o IF zaručena. Obdržíme

.
Odtud vypočteme PD funkce f . Ty jsou dle věty o IF spojité v U (neboť i PD fce F jsou spojité) a tedy funkce f má na tomto okolí totální diferenciál,
který známým způsobem vyjádříme pomocí PD fce f. Dosazením souřadnic bodu A získáme jeho hodnotu v tomto bodě.
↑ Joker478:
neupřesňuješ v kterém kroku se objevuje problem.
1) výpočet hodnoty funkce z=... v bodě A [1,-2]?
2) vzorce pro totální diferenciál a pro tečnou rovinu
Je zřejmé, že je potřeba parciálních derivací implicitně zadané funkce - jak vysvětlil vážený kolega ↑ Rumburak:.
3) je problém s výpočtem parciálních derivací funkce zadané implicitně? - studijní text + vzor výpočtu tečné roviny nebo jiný materiál.
4) je problém se zaverečným sestavením vzorců pro konkrétní zadání?
Zkus to, prosím upřesnit.
--------
OT: je nějaký pokrok v označování témat za vyřešená? Jsou 2 základní možnosti - buď zareaguješ na příspěvky od kolegů, že je všechno jasné a není nutné v tématu pokračovat (potom on(a) se někdo hodný(á) kolega najde a zafajfkne) nebo v pravém dolním rožku prvního příspěvku tématu provedeš jeden klik. Je v tom nějaká potíž? Děkuji.