Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 03. 09. 2010 20:01

Oberon
Reputace:   

imaginární číslo i

Stručně 4mi  slovy:

K čemu to je ???? ? ?? ???

Děkuji

• (téma jako vyřešené označil(a) Oberon)

#2 03. 09. 2010 20:19

teolog
Místo: Praha
Škola: MFF + PřF UK
Pozice: Gymnázium Přírodní škola - učitel (M, Z)
Reputace:   167 

Re: imaginární číslo i

↑ Oberon:

Cituji:

"Na komplexních číslech stojí většina aplikací v elektrotechnice (např. úlohy okolo RLC obvodů se nejlépe řeší v komplexní rovině) a úplně celá kvantovka (vlnová funkce - řešení Schrödingerovy rovnice - je komplexní funkcí). S komplexními čísly se lze setkat i v optice a mnoha jiných oborech kde se něco vlní a kmitá, což je ve fyzice skoro všude. V kvantové teorii pole se občas počítá dokonce i s časem jako s komplexní veličinou."

Jen dodám: Díky komplexním číslům jsou znalosti matematiky tak nějak ucelenější. Mnoho problémů z reálné množiny je mnohem jednodušeji řešitelných přes komplexní čísla. A v neposlední řadě díky imaginárním číslům mohlo vzniknout např. toto:
http://www.sdilej.eu/pics/a5448a9d53f0e8022210af4423b7e546.jpg

#3 03. 09. 2010 20:21

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

#4 03. 09. 2010 20:41

Oberon
Reputace:   

Hm, takže
1. V angličtině se moc necítím, takže jsem tu wikip. moc nepochopil :(
2. Netuším, co ten obrázek je :D
3. Záhadou pro mě je, jak může jedno neexistující číslo tak moc pomáhat fyzikům, kteří se zabývají existujícími ději.

#5 03. 09. 2010 21:04

teolog
Místo: Praha
Škola: MFF + PřF UK
Pozice: Gymnázium Přírodní škola - učitel (M, Z)
Reputace:   167 

↑ Oberon:
Co na tom obrázku je, to je celkem jedno. Chtěl jsem ukázat, že něco "tak divného" může vytvořit něco "tak pěkného" (ikdyž otázka estetiky může být dost individuální).

Ale označení neexistujcí číslo je dost odvážné. Imaginární jednotka existuje naprosot stejně, jako třeba reálná jednička. Je to jen abstraktní pojem, který jsme něčemu přiřadili. Tím nešťastným pojmenování imaginární se nenechte zmást.

Ještě mne napadlo, že pomocí komplexních čísel jdou velice dobře dokázat různé geometrické vlastnosti. Protože body v rovině lze ztotožnit s komplexními čísly a komplexní čísla oproti geometrickým bodům v rovině umíme sčítat, násobit, umocňovat apod. Takže geometrické problémy lze převést na problémy analytické (tedy počítací), což může být značně výhodné a názorné.

#6 03. 09. 2010 22:35

hradecek
Pozice: Student
Reputace:   25 
Web

↑ Oberon:
Používa sa napríklad aj v počítačovej grafike...a samozrejme vo fyzike...
A pre mňa najlepšie využitie v elektrotechnike a elektronike, neraz uľahčí výpočet ;).

Netrápte sa nad svojimi problémami s matematikou, môžem vás uistiť, že tie moje sú ešte väčšie. ~~Albert Einstein~~
Jak spozná člověk, že není pitomec ? - Moudrý člověk to nepozná nikdy a blbci je to jedno. ~~Jak přicházejí básnici o iluze~~
Někteří lidi se nikdy nezmění. Anebo se rychle změní a pak se zase rychle změní nazpátek. ~~Homer Simpson~~

#7 05. 09. 2010 14:16

Oberon
Reputace:   

↑ teolog:
No snad někdy to využití pochopím, my jsme tohle učivo začali probírat relativně nedávno a já se nerad učim o věcech, u kterých nechápu jejich potenciál. Snad to přijde s časem, ale zatím jako nevětší využití vidím ten obrázek a to jen proto, že se mi líbí:D Díky

#8 05. 09. 2010 18:31

Honzc
Reputace:   248 

↑ Oberon:
Většina z toho co je v odkazu má spojitost s komplexními čísly
Odkaz

Zápatí