Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Př:urcete globalni extremy funkce : z=2x^2+y^2-2xy-6x-4y na trojuhelniku omezeneho krivkami x=0, y=0, x+y=2 .... vim jak se to dela se zadanymi body ... tam se pise rovnice primky a resi se to pak jako vazany extrem na primce...ale tady kdyz nevim body tak nevim.. diky za pomoc
↑ Joker478:
Zdravím,
tam se pise rovnice primky a resi se to pak jako vazany extrem na primce.
tomu jsem moc nerozuměla. Prosím o nějaký konkrétní příklad. Děkuji.
Body (předpokládám, že máš na mysli vrcholy trojuhelníku) najdeš jako průniky zadaných přímek (po dvojicích) omezujících oblast.
Je třeba vyšetřit vnitřní oblast, hranici (přímky) a body=vrcholy.
Případně materiál. a ozví se, pokud bude problém s postupem.
-----------------
OT: jak jsi na tom s označováním již vyřešených témat? Děkuji.
takze dosadim jednotlive rovnice prijmek do sebe a mam body
A1[0,0], A2[2,0], A3[0,2]... jen mi staci rict, jestli je to dobre... vic nnic
jestli se muzu jeste zeptat trochu mimo: ... mam podobny priklad.. kde jsou zadane body u obdelnika....ale umim to resit jen kdyz je x nebo y=0 ...a tam jsou dva body kde neni ani x,y rovno nule... normalne kdyz jsou nulove ..tak je davam do rovnice prijmky a vyjadrim si k a q.... tady netusim
↑ Joker478:
1) body A1[0,0], A2[2,0], A3[0,2] jsou v pořádku, jsou to vrcholy trojuhelníku.
K tomuto zadání jen bych upozornila, že požadavkem je globální extrém (proto je více kroků, než u vazaného).
2)
kde jsou zadane body u obdelnika
Prosila bych celé zadání. Děkuji. U obdélníku můžeme vycházet z toho, že protější strany jsou si rovnoběžné a maji stejnou délku, že "délka" a "šírka" jsou si kolmé atd. Ale zadání "2 body" bez dalšího upřesnění se mi zdá být nedostačující - pro sestavení rovnic přímek=hranic oblasti obdélniku.
↑ Joker478:
pro sestavení přímek=hranic obdélniku stačí použit y=kx+q a po dvojicích bodů sestavit:
například: přímka AB: A[0,-1], B[2,-1]
y=kx+q, dosazuji souřadnice bodů A, B a řeším soustavu rovnic:
-1=k*0+q
-1=k*2+q
------------
odsud k, q a zpět do y=kx+q.
atd. BC, CD, AD. Po první přímce mohlo by se využit i vlastnosti, že rovnoběžné přímky maji stejný normálový vektor a podobné vlastnosti z analytické geometrie, ale stačí jen sestavovat rovnice přímek pomoci řešení soustav rovnic (po dvojicích bodů).
Stačí tak?
jojo diky moc...jeste se chci zeptat na takovou hodne bylbou otazku... pokud mi vyjde Zy´´=2 ... tak je to lokalni maximum ?...kdyby mi vyslo treba Zy´´=2.x.y ... tak bych vlastne jen dosadil ten bod...a vysla by mi treba hodnota -3 ...tak by to bylo lokalni minimum ze?? ( obracene je to jen kdyz se pocitaji dyskriminanty ) ja se omlouvam..tedka sem se tady nejak zamotal...(je to mimo ten priklad)
↑ Joker478:
Opravdu je lepší psát originál zadání.
Možný postup pro vyšetření lokálního extrému pomocí 2. parciálních derivací je například zde nebo v podstatě totéž pro 2 promenné - pomocí Sylvestrova kritéria (studijní text).
V každém případě ověřujeme ve těch bodech, ve kterých na základě prvních parciálních derivací bylo podezření z extrému. A nestačí dosazovat souřadnice jen do 2. parciální derivace po dy (pokud jsem zápis Zy´´=2.x.y pochopila jako druhou parciální derivaci po dy).
Své výpočty můžeš ověřovat pomocí nástrojů v červeně vyznačeném tématu sekce VŠ.
U globalnich extremu pocitam rovnici primky y=kx+q pro BA... s body A[0,0], B[0,2]....
y=kx+q
2=k.0+q ---->q=2
potom...
0=0.k+2 .... z toho ale k nedostanu.... a kdyz to delam naopak..tedy AB .... tak mi to nevychazi uz vubec... nevim si s tim rady...poradil bys prosim ?
↑ Joker478:
snad poradilA.
hraniční přímky již jsou ze zadání:
x=0, (na této přímce leží AB)
y=0, (na této přímce leží AC)
x+y=2 (y=2-x) (na této přímce leží BC).
My jsme jen potřebovali doplnit "hraniční body".
Je to už v pořádku?

↑ Joker478:
Zde se hodí znalosti ze střední školy. Pokud si ty body nakreslíš, tak zjistíš, že přímku ve tvaru y = kx + q z toho nevykouzlíš (za předpokladu, že víš, co to k znamená). Tato strana bude ležet na přímce bez směrnice, konkrétně x = 0.
↑ Joker478:
asi ne úplně - je třeba vyšetřit na všech hranicích. Tedy na všech přímkách.
Je možné, že ve výsledku bude extrém v některém z vrcholů (tedy zároveň na jedné a na druhé přímce), ale zatím to nevíme.
V odkazu je vzorové řešení pro globální extrém.

↑ Joker478:
Viz výše — http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?pid=132921#p132921
Sám vidíš, že máš ve svém zápisu nesmyslnou rovnici 0 = 2.
Edit: Raději se do tématu kolegyni nebudu plést.
Joker478 napsal(a):
U globalnich extremu pocitam rovnici primky y=kx+q pro BA... s body A[0,0], B[0,2]....
y=kx+q
2=k.0+q ---->q=2
potom...
0=0.k+2 .... z toho ale k nedostanu.... a kdyz to delam naopak..tedy AB .... tak mi to nevychazi uz vubec... nevim si s tim rady...poradil bys prosim ?
Jelena napsal(a):
hraniční přímky již jsou ze zadání:
x=0, (na této přímce leží AB)
y=0, (na této přímce leží AC)
x+y=2 (y=2-x) (na této přímce leží BC).
My jsme jen potřebovali doplnit "hraniční body".
Je to už v pořádku?
pokud mam CA ..... A[0,0] ..C [0,2]
potom...
pro C
2=k.0+q
takze q=2
pro A
0=k.0+2
takze k=0
je to tak ??
Proč to, co bylo B [0,2] je již C [0,2] a opět tvořiš přímku která je v zadání: x=0.
Nakresli se zadané body a označ A, B, C (souřadnice jsme našli). Spoj do trojuhelníku a označ jednotlivé přímky x=0, y=0, y=2-x a vyšetřuj extrémy na hranici.
Nezapomen vyšetřit také vnitřní oblast.
Je to v pořádku?
Ahoj.. uz to asi chapu...
chttel jsem se jeste zeptat... mam vazany extrem
funkce z=xy-x+y-1 vazany na krivku x+y=1
jednou jsem vypocital, ze je extrem v bode A[-0,5;1,5] a z´´=-2 ... tedy vazane maximum ???
podruhe jsem to totiz pocital s lambdou.... bod vysel stejny...na matici mi ale vyslo
0 1
1 0 z toho ale vyplyva D2<0...tedy ze neni extrem... tak tedka nevim kde je chyba
↑ halogan: to jsi klidně mohl, ještě jsem přešla Opavou. A navíc máš lepší teoretickou základnu, než já. Zdravím :-)
↑ Joker478: já bych se spokojila s metodou dosazování a převodu na vyšetření funkce jedné promenné. Ale pokud trváš na "lambdě", tak podle Rektoryse je možné vyšetřovat pomoci druhého diferenciálu v bodě podezřelém z extrému.
A když to vyšetřuji pomoci diferenciálu, mi nevychází maximum. Budeš muset počkat na někoho ze zdatnějších kolegů. Omluva.
Proto je vhodnější pro nový dotaz si zakladat nové téma (a také je vhodné označovat již vyřešena témata příslušnou fajfkou). Děkuji.