Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ faktorial:
Nevím, moc ses o svoje myšlenky nepodělil. Ale pravděpodobně to bude buď tím, že zapomínáš že světlo se odráží, takže tu dráhu urazí dvakrát, nebo tím, že si neuvědomuješ o kolik se musí pootočit to kolo (pokud má 720 zubů, jaká je úhlová vzdálenost mezi zubem a MEZEROU vedle)?
A ujasni si jestli je to 12,6 nebo 13,6 Hz :-)
↑ faktorial:
Moc nechápu větu "a cize 720 zubov x 12.6 = pocet toho kolkokrat prejde svetlo cez dieru". Číslo 720*12,6 udává počet přerušení paprsku za 1 sec, ale teď rychle nevidím k čemu by nám to číslo mohlo být dobré. Možná se na to jen díváš jinak než já, nevím. Já uvažuju takhle: Víme, o kolik se kolo musí pootočit, aby došlo k zákrytu. Víme jak rychle se točí, takže můžeme spočítat čas potřebný k žádoucímu pootočení. Máme čas a máme vzdálenost - spočítáme rychlost.
Jen pro jistotu - uvažuješ, že celková uražená vzdálenost není 8630m, ale dvakrát taková?
↑ faktorial:
Tak to zkus vypočítat podle toho návodu co jsem ti dal, ale nepiš se rovnou výsledek a že to je blbě, ale všechny mezivýsledky, a hlavně ať je vidět co kam dosazuješ.
Kde se vezme ta druhá dvojka zjistíš, když si odpovíš na otázku co jsem ti položil ve svém prvním příspěvku, tedy: pokud má kolo 720 zubů, jaká je úhlová vzdálenost mezi zubem a MEZEROU vedle?
↑ faktorial:
Původní text z tvého 1. příspěvku je zde v odstavci 23. (včetně vzorců).
↑ faktorial:
Za 1 s se kolečko otočí o radiánů. Za kolik sekund se kolečko otočí o
radiánů?
Předpokládám, že problém je ve zlomku . Jak naznačil LukasM, je to úhel pootočení kolečka mezi odtemněním a zatemněním paprsku.
Za čas světlo urazí dráhu
, proto
.
Je potřeba to dopočítat nebo to takhle už stačí?
EDIT: Nebo blíže vysvětlit proč ?
↑ faktorial:
Klidně se ptej. není čas, za který se kolečko otočí z jednoho zubu na druhý. Je to čas, za který se kolečko otočí z plně otevřeného stavu do plně uzavřeného. Na kolečku je 720 zubů a 720 mezer, tudíž se jedná o 1/1440 otáčky. Je to přímá úměrnost úhlu na čase, takže trojčlenka:
Za 1 sekundu .............. radiánů
Za t sekund ................. radiánů (kde 2N=1440)
--------------------------------------------------------------------
Za čas světlo urazí dráhu
, proto
.