Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
chtěl bych Vás poprosit o radu týkající se kombinací.
Existují nějaká "jednoduchá" pravidla (klidně i matematicky nekorektní), které pomohou rozlišit který z postupů použít?
Pokud budu vědět že se jedná např. o permutaci s opakováním tak už nebude větší problém příklad vyřešit.
Děkuji
↑ Nobik:
No nám učitelka řikala asi toto:
Nezáleží-li na pořadí tzn. např. vyber 2 lidi z 30 na službu ve třídě pak jsou to kombinace
Záleží-li na pořadí tzn. např. Kolik čtyřmístncýh čísel z číslic 1,2,3,4,5 lze vytvořit, tak je rozdíl jestli máš 1234 nebo 4321, pak jsou to variace
výborně, to i dává smysl. Ještě se budu muset podívat na pár příkladů jak jistě všichni vidíte. :)
Každopádně mám tu typ příkladů který jsem schopen spočítat ale nechápu proč tomu tak je:
Př.
Mám přímky určeny 5ti body kolik je přímek když
a) žádné tři body neleží v přímce
b) tři body leží v přímce
a) 
b)
Můžete mi ještě osvětlit tento problém? Proč je zde zrovna
?
Děkuji
↑ Nobik:
Ahoj. Pokud, jak píšeš, ti příspěvek od kolegy dává smysl, tak bod a) je přesně podle něj. Každá přímka je popsána 2ma body, takže potřebujeme počet všech dvojic, které lze vybrat z pěti bodů, přičemž "nezáleží na pořadí", protože dvojici bodů AB a BA chceme započíst jen jednou (je to stejná přímka).
K bodu b) - pokud jsou tři body v přímce, je potřeba od toho čísla odečíst všechny, které díky pozici bodů skončí jako jedna a ta samá.
se odečítá, je to počet všech různých dvojic bodů vybraných ze třech, které jsou na přímce - tím tedy odečteme všechny přímky vedené dvěma z těch tří bodů. A +1 je tam proto, že těmi body jde vést jednu přímku (která prochází všemi třemi), a jinak bychom ji nezapočítali.
LukasM napsal(a):
↑ Nobik:
Ahoj. Pokud, jak píšeš, ti příspěvek od kolegy dává smysl, tak bod a) je přesně podle něj. Každá přímka je popsána 2ma body, takže potřebujeme počet všech dvojic, které lze vybrat z pěti bodů, přičemž "nezáleží na pořadí", protože dvojici bodů AB a BA chceme započíst jen jednou (je to stejná přímka).
K bodu b) - pokud jsou tři body v přímce, je potřeba od toho čísla odečíst všechny, které díky pozici bodů skončí jako jedna a ta samá.se odečítá, je to počet všech různých dvojic bodů vybraných ze třech, které jsou na přímce - tím tedy odečteme všechny přímky vedené dvěma z těch tří bodů. A +1 je tam proto, že těmi body jde vést jednu přímku (která prochází všemi třemi), a jinak bychom ji nezapočítali.
V tom případě pokud to chápu dobře a udělám další příklad tak by postup i řešení mělo být správné. :
Mám 6 bodů - kolik je přímek když jsou 2x tři body v přímce a ostatní přímky jsou určeny jen dvěma body.
řešení:
Dvě přímky které díky pozici bodů skončí jako jedna a ta samá : 
A tyto body tvoří 2*jednu přímku takže
aby byla i tato přímka o třech bodech započítána.
Prosím o kontrolu a už dám pokoj :)