Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobry den ,pri rieseni domacej ulohy som narazila na problem ,mohol by mi s tym prosim Vas niekto pomoct?
logx^(3+4log^x)+10x^6=0
log(x^3+1)-log7-logx=log(x+1)-log6
log{x}3*log{x/3}3=log{x^2/9}3
3+2logx/3<=5
3*2^logx+8*2^-logx=5*(1+10logsqrt(5)100)
log{1/2}(x^2-x-12)>log{1/2(x+3)
2<1+log|1-x|<=3
-1*2+log{2}(x+2)/3<1
sustava:2^logx*3^logy=sqrt54
logx+logy=2
sustava:x*y/100=5
x^logy=5^2
V prvom je zrejme chybné zadanie lebo čo je tam ten logaritmus v exponente tak nemá z čoho je a log^x z ničoho myslím nie je.
2.) príklad by som upravil na tvar 
4.) sa dá upravi? na 
Potom nám výde
?
6.) odstránením logaritov dostávame kvadratickú nerovnicu 
8.) upravíme na
Fuha a ja som si myslel, že logaritmické rovnice a nerovnice sú celku jednoduché no akosi sme asi počítali jednoduché príklady
Ahoj, mám takovej dotaz.
Počet řešení soustavy rovnic xy = 10 , x^logy = 1 v R^2 je? správná odpověď -> 2
jedno řešení bych asi měla...nevim, jestli to tak může bejt....
x^logy=1
x^logy=x^0
log y=0
y=1
x*y=10
x=10
... ale to je jen jedno řešení nebo ne? [10,1]
takže nevim, kde vzít to druhý....
Tvůj způsob je správný, akorát je ještě třeba provést nějakou diskusi vzhledem k x. Neboli nezapomenout, že jednička na cokoliv je stále jedna.
Zdravím, kolegyňa Mária síce už písomku písala z tohto učiva, no nakoniec im dala učiteľka nie tieto príklady na písomku, mohol by sa prosím niekto na ne nepozrie??
Lebo sa mi zdali akési čudné. (Myslím tie čo sú v 2. príspevku)
Aha áno, myslel som skôr tie čo som z toho vôbec nevedel, čiže z druhého príspevku sú to:
1.) 
2.)
Dá sa to rieši?iba tak, že teraz sa vyrieši kubická rovnica?
3.)
Toto vyzerá celkom pekne no keď som sa to pokúsil rieši? tak som na nič rozumné neprišiel.
4.)
som sa asi pomílil teraz mi vyšlo: 
5.)
Toto neviem.
6.)
upravíme na:
, čo sa dá vyrieši?
7.) 
Tie sústavy zhruba chápem ako sa riešia
1) musim si to prekontrolovat :-)
Ostatni - nastin postupu :-)
2) 
po prevedni nalevo vytknu (x+1), jelikoz x^3+1 mohu rozlozit podle vzorce. Nemyslim, ze tam bude kubicka rovnice.
3)
asi bych prevedla na novy zaklad - nejlepe na zaklad 3.
4, 5 odchazim na letexove piskoviste - postavim si par babovicek a hned jsem zpet :-)
6)
upravíme na:
,
pri uprave pozor na zaklad log (je mensi, nez 1), proto znak vetsi se meni na mensi. OK?
7)
tady si trochu vyhrajes s odstranenim absolutnich hodnot a resenim soustav nerovnic.
V kazdem zadani velky pozor na podminky - definicni obor pro log. OK?
2.)
Podľa akého vzorca sa upravuje (x^3+1)? Ja som to upravil len na:
, ale to asi nebude najlepšie, ak by som teraz vyňal x tak výde
, ale z toho by len vyplívalo, že
sa musé rovna? -6, no to nám aj tak veľmi nepomôže nie?
Myslím, že koreň by bol teraz -1 no čisto pokusne. A keďže logaritmovaný výraz musí by? väčší od nuly tak nebude ma? riešenie?
3.) No asi by som mal vedie? prevádza? na nový základ no akosi neviem. Mohly by ste mi objasni? postup?
4.) Tá štvorka mi teda vyšla dobre prvý krát. už som našiel chybu som tam zmenil znamienko pri prevádzaní trojky na druhú stranu
5.) Najskôr som to upravil takto:
Ak je ten exponent myslený takto že log(x)+8 tak to výde
čo je hlúpos?, čiže nemá riešenie?
Ak je exponent myslený ako log(x+8), tak to výde takto:
No a teraz neviem lebo zlogaritmova? tú 25/3 neviem ako a na ľavo ako zjednoduši? rozumne ten výraz ma tiež nenapadá.
6.) Jasné to znamienko mi uniklo
7.) Tu som došiel k záveru, že logx musí patri do intervalu (2-3> z čoho vyplíva, že
musí patri? (100,1000>
to platí pre intervaly: (-99,-999> zjednotené s (101,1001>. Keďže logaritmujeme absolútnu hodnotu, riešením nerovnice budú zjednotené oba intervali. Správne?
a^3 + b^3 - najdes urcite v tabulkach jako (a+b)(...)
prevod log na jiny zaklad take v tabulkach, neco podobneho jsme resili tady http://www.matematika.havrlant.net/foru … hp?id=2147
u 5. prikladu jsme spatne prelustili zadani od marii / tam je + 8 * ... - podivej jste jednou, co tam ma