Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

↑ kibukaj:
Zdravím rovněž,
nejsem si jistý, co znamenají všechny ty značky, ale řekl bych, že ta první část kružnice dobře není. Ty podmínky
a
platí zároveň. Takže musíte udělat průnik obou částí, nikoliv sjednocení. Takže by to měla být jenom čtvrtina kruhu.
A u toho druhého není vidět rozdíl v hranici oblasti, co do ní patří a co ne.
To se týká jen obrázků, pokus o převední do polárních souřadnic jsem neidentifikoval. Až Lukaszh mi otevřel oči :)
↑ kibukaj:
Treba si dať pozor na súradnice. Pravdepodobne sa snažíš pracovať s polárnymi súradnicami. Ak sme v kartézskych (x,y), tak správne je zápis
Ak transformujeme súradnice do polárnych 
potom si elementárnu oblasť zapisujeme takto
ale potom nezabudni na Jakobián pri integrovaní
lukaszhto pri tej ukazke tej elemntarnej oblasti v tvojom 3 obrazku si to len ukazal ako sa to ma zapisovat ,ci to ma tak vyst?lebo ked mi tu na fore jeden pocital dvojny integral tak tam dal spodnu hranicu od o po T (T je ako pi)
tak ako to je teraz?mam v tom uz zmatok :-( 
je to teda dobre vypocitrane urcene hranice?diky za odpoved
V prvom rade sa musím ospravedlniť, pretože som riešil prvý prípad a uvažoval som kruh
Pre kruh, ktorý je zadaný s polomerom 3, máme oblasť
a v polárnych súradniciach
V zadaní je napísané, že berieme len kladné hodnoty x a y, ako napísal teolog. Teda to bude len štvrťkruh v prvom kvadrante. Tvoj obrázok je nesprávny, pretože si vyznačil oblasť v troch zo štyroch kvadrantov.
Polárne súradnice sú zasa niečo iné. Usporiadanú dvojicu v kartézskych súradniciach tvorí
. Kartézska súradnicová sústava je pravouhlá a tvorí ju taká pravouhlá sieť. Pri polárnych súradniciach nejde o pravouhlú sieť. Dvojicu v polárnych súradniciach tvorí
, kde r je vzdialenosť bodu od počiatku a
je uhol, ktorý zviera vytína sprievodič tohto bodu. 
To znamená, že keď chceme popísať uvedený štvrťkruh, tak musíme udať ohraničenia pre
.
Čo sa týka druhého príkladu, ten sa mi zdá správne.
ok diky,tak a ked je takto zadane?je tam znazornena dobre ta oblast?
ci to ,,r,,(ako ro)malo byt od 0 po T/2(ako pi/2) ?lebo podla toho moze byt to ,,r,, (ako ro) aj vzdialenost od 0 po 3,ale aj vzdialenost od 0 po T/2(ako pi/2),tak ako to je spravne?
diky za odpoved
↑ kibukaj:
Nemôžeš stotožňovať jeden súradnicový systém s iným. To znamená, že nemôžeš zaznačiť na os y súradnicu
, pretože to nie sú totožné objekty. Písal som, čo je
. Je to uhol, a ten v tomto prípade beží od hodnoty
k hodnote
. To znamená
↑ kibukaj:
Pokud termín "elementární oblast" znamená "integrační oblast", pak uvedený obrázek je správně, ale popis chybně.
Místo
(což je nerovnice, která nemá řešení) mělo být
.
Terminologická poznámka:
Jestliže bychom měli být obzvláště rigorosní, pak bychom si měli uvědomit, že pojem "oblast" znamená souvislou OTEVŘENOU množinu, takže
nerovnosti v jejím analytickém popisu by měly být ostré. Lze se setkat s pojmem "uzavřená oblast", čímž je míněn uzávěr oblasti - nerovnosti
v jeho analytickém popisu pak budou neostré.
↑ kibukaj:
Znáš nějakou hodnotu proměnné
, pro kterou by byla splněna složená nerovnost
? Já tedy ne.
Je potřeba nedělat to jen mechanicky, ale trochu u toho přemýšlet.
Polární souřadnice
pro úhel obecně musí být z množiny M(r) (často, i když ne vždy v závislosti na druhé souřednici r), která je pro každé r
částí vhodného intervalu délky
. Vzhledem k
-periodicitě gon. fcí mohu tento interval volit nekonečně mnoha způsoby, ale ne všechny
budou stejně výhodné z hlediska výpočtu - musíme vybrat ten, který se hodí.
Ve stanovení množiny M jsi udělal obdobnou chybu jako v předchozí variantě úlohy - nesprávně jsi určil ten základní intarval délky
,
v němž pak dále hledáme množinu M (která zde na r záviset nebude) , tedy konkretní meze pro
.
Zkus se vrátit k tomu předešlému příkladu, kde jsem tu chybu opravil, a zamysli se nad tím, o co tam šlo - zde to bude obdobné.
Stránky: 1