Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Pro limity u stolu 0,1 – 50€:
0,1+0,2+0,4+0,8+1,6+3,2+6,4+12,8+25,6+50 (poslední 50€ sázku neuvažuji, prohráváme v tom případě 1,1€ … Ale je to další spin dobru)
18/37 ~ 48,6% … 1-18/Barvy…
12/37 ~32,4% …. Tucet, sloupec
24/37 ~ 64,9% … Dva tucty, dva sloupce
Teď se budu zabývat pouze prvním případem:
Šance na výhru 48,6% … vyhrávám přesně dvojnásobek (zde se ztrácí…)
0,1+0,2+0,4+0,8+1,6+3,2+6,4+12,8+25,6
Jak na tom tedy budu v tomto případě? Pokud vyhraji, jsem 0,1€ v plusu, prohraju a je to -51,1€!
Potřebuji pouze JEDNU červenou / černou(podle toho na kterou sázím) v průběhu 9 spinů.
1 – 18/37^9 ~ 94% že do devíti spinů jednou naše barva padne… ve zbylých případech prohráváme 51,1€ …
94 * 0,1 = +9,4€ / (100/94) = +8,836€
6 * 51,1 = -306.6€ / (100^6 v kolika případech se to stane).. = -16,7€
Je to prodělečné … I když v krátkém horizontu se na tom vydělat peníze zřejmě dají, ale pokud se v tom bude pokračovat dlouhodobě je to asi na nic….
A teď to zkusíme ještě trochu jinak:
Čekám až 8× za sebou spadne jedna barva a následně začínám stejným způsobem vsázet na tu druhou
R = red (červená)
R – R – R – R – R – R – R – R - zde začínáme sázet, stejným pravidlem (0,1+0,2…) až do celkových 17 spinů. Znova moje prohra bude činit 51,1€.
1 – 18/37 ^ 17 ~ 97%
97 * 0,1 = 9,7€ / (100/97) = +9,4€
3 * 51,1 = 153.3€ / 100/3 = -4,6€
9,4-4,6 = +4,8€ !!!!
V tomto případě profitujeme :)) Teda aspoň doufám, spočítal jsem to dobře prosím? Jak říkám, kombinatoriku tolik neznám…
Budu rád za každou radu / tip… Chci dokázat, že ruleta se dá porážet :))
Díky moc,
FlyingMonkey

A když vyhodím mince, tak ty mají paměť? Když hodím kostkou, tak ty mají paměť? To je přeci to samé ... .)
Já chápu jak to myslíš a to je i pravda, ale já neříkám, že když 15× za sebou padne stejná barva, tak že je větší pravděpodobnost, že teď nepadne :)
Samozřejmě, že je šance stále stejná 18/37... Ale ....
Když by jsi měl hlaveň u hlavy a tvůj život závisel na správně odpovědi...
Před tebou se 8× roztočila ruleta a 8× spadla na červené políčko. Teď by jsi měl na vybranou a) řekneš, že ještě 9× padne červená nebo radši řekneš b) že do 9 spinů spadne aspoň jedna černá? ;)
Já nejsem žádnej geniální matematik nebo něco podobného a asi je pravda, že se ruleta nedá porážet stále, ale určitě se dá porazit :)
A moje peněženka hlásí na souhlas:P
↑ FlyingMonkey: trochu sa Ti darí oddialiť prehru...vytrvaj dalej a Tvoja penazenka bude hlasiť mínus...
ruleta ani žiadny iný hazard nie je dobročinný spolok... a snažme sa vyhýbať aj tzv.ruskej rulete, kde trochu nám snažíš navodiť hru na emocie... tie sú dobré v niečom inom, ale v chladnej pravdepodobnosti ( = tvrdej realite) asi nie...
a poraziť sa dá ruleta len tak, že keď vyhráš, tak potom ..už nikdy, ale nikdy, nikdy nikdy v živote už nebudeš hrať... a budeš mať akumulovanú výhru v kapse... ( a to by si nebol človek keby si to znovu neskúsil...)
A když vyhodím mince, tak ty mají paměť? Když hodím kostkou, tak ty mají paměť? To je přeci to samé ... .)
mince, kostky, ani nic podobného nemá paměť
Já chápu jak to myslíš a to je i pravda, ale já neříkám, že když 15× za sebou padne stejná barva, tak že je větší pravděpodobnost, že teď nepadne :)
ale říkáš. říkáš, že když do teď padla 8x za sebou červená, je tvoje šance na výhru 97% místo 94%
Když by jsi měl hlaveň u hlavy a tvůj život závisel na správně odpovědi...
Před tebou se 8× roztočila ruleta a 8× spadla na červené políčko. Teď by jsi měl na vybranou a) řekneš, že ještě 9× padne červená nebo radši řekneš b) že do 9 spinů spadne aspoň jedna černá? ;)
pst a) je (18/37)^9, pst b) je 1-(18/37)^9, tedy bych tipoval b)

Já nevím, jak říkám, je mi jasné, že ruleta díky nule nikdy nenabídne takové odds, aby se to vyplatilo,... Máte pravdu oba :)
Takže to nahoře berte jako nějaký hloupý žvást a sorry za Váš čas :)
Ale tak či onak, ruleta mi bude přinášet stálý zisk, z jednoho prostého důvodu ... Kombinuji hru Pokeru(Freerollu) - turnaje zdarma, ve kterých lze získat reálné peníze(0,5-30€)... A z těch pak hraji - samozřejmě jenom při výhrách nižších ... Mno a v momentě kdy dojdu na výplatní částku, vyplácím ... Proto se nevystavuji ruletě tak dlouho a proto jsem stále v zisku :)
↑ FlyingMonkey: ten zisk ti přináší poker, ne ruleta. teda samozřejmě můžeš vyhrát 500x za sebou 0,01€. ale pak jednou prohraješ 51€ a budeš euro v mínusu

mno ale jde o to, že když vyhraješ 1€, je lepší jít s ním na ruletu, než na poker :) Protože v pokeru je mnohem větší variace než v ruletě ...
A i když v ruletě v podstatě stále prohráváš, není problém v jednom ze dvou případů vyjet z 1€ třeba 20€ ... Což je pro mě taková rozumná částka většinou...
Když si prostě srovnám ruletu / poker. I když je poker mnohem méně hazardní, v podstatě je to 50:50 (skill/štěstí), což už je vědecky dokázáno... Stále je tu problém poplatků - raků, které jsou prostě obrovský ...
Ruleta je běh na krátkou trať, jde o to, rychle zhodnotit peníze a nechat si je, v pokeru jde o opak, je to běh na dlouhou trať...
A pokud budu mít 1€ tak ho častěji zdvacetinásobím na ruletě, než na pokeru :)
Když to vezmeš čistě selským rozumem ...
Abych z 1€ udělal 20€ potřebuji 200× vyhrát 0,1€ ... Což není zase tak hrozné a není to tak velké množství spinů, abych musel narazit zrovna na ten smrtelný, jestli mi rozumíš :) ... Kombinuji, barvy / vysoká nízká / tucty / sloupce / lichá-sudá /... a vždy čekám na příznivou sérii.
Takže těch 200 potřebných výher se rozdělí do více položek a na každou "část" spadá například 30 spinů ...
Výhoda tohoto "systému" je, že když chytnu tu dlouhou sérii místo například 20€ prohraju jenom 1€ (pokud ji chytnu hned na začátku) ... Tím se mi to tedy taky barví více do zelena :)
↑ Mr.Pinker:
Neuvěřitelné! To bys ale mohl využít ve svůj prospěch...
↑ Mr.Pinker:
Opravdu neuvěřitelné. A k čemu by to mělo být dobré? Hoď sem nějakou citaci (ale odbornou!), ať uvidíme na čem jsme.
tohle není teorie tohle je praxe časem tam ten princip vidíš ale v jedný herně kam sem chodil tak sem málem dostal na držku a nechtěli mi vyplatit výhru čísel je ale celkem dost ale pamatuju si doted že po 18 chodí 10 na to sem vždycky vyhrával
↑ Mr.Pinker:
Aha :-)
↑ pietro:
Ahoj Pietro! Tvým principem sázení se řídím a mohu říct, že se to vyplácí. Mé výhry na mincovních automatech mnohonásobně převyšují prohry.
Hezký večer.
↑ FlyingMonkey:
Omlouvám se za odbočování od pův. tématu.
EDIT: Omluva i Stývovi

Ahoj,
nevadí, že jste tu rozjeli vlastní diskuzi :) Jsem jenom rád...
Chtěl jsem se ale zeptat ještě Stýva, pokud si to tu přečte, možná jsem tě totiž zprvu nepochopil ... Jak jsi psal, že se pravděpodobnost nemění - myslel jsi to tak, že zůstává pořád stejná (je jedno kolikrát se ruleta roztočila předtím?)...
Přesněji, jestli je stejná pravděpodobnost když mám 8× za sebou červenou a následně počítám pro dalších 8 nebo když počítám vlastně od začátku bez předešlé série druhé barvy? (resp. souhlasíš s tím prvním tvrzením? 1- 18/37 ^ 9 ~ 94%?)
Odpovědět mi můžete každy, díky za pomoc :)

Hodíš 99x za sebou pannu. Jaká je pravděpodobnost, že při stém hodu padne orel? Je to pořád 50/50.
Ty hry nemají pamět, a tak každý jev se jede nanovo, bez ohledu na to, co padlo předtím.

Ano, samozřejmě.
Ale uvaž, kdy máš větší pravděpodobnost? a) Když budeš tvrdit, že spadne tvá barva alespoň v jednom z 8 roztočení rulety
b) Když budeš tvrdit, že spadne tvá barva alespoň v jednom z 17 roztočení rulety
Je to jakoby jsi říkal, že je stejná pravděpodobnost toho, že z 8 mincí spadne jedna hlava nebo, že spadne jedna hlava z 17 mincí.
A to přeci není stejná pravděpodobnost!!!
Ten rozdíl je tam téměř 4%!
A ještě můžu někoho poprosit, aby mi vysvětlil, jak je možné, že je pravděpodobnější 1/3 než 1/2? :) Asi počítám s nějakou chybou, díky moc za pomoc! :)
1 - (1/2^10)
1 - (1/3^10) - zde vychází vyšší pravdepodobnost... opravdu tomu nerozumím, vysvětlíte mi někdo, jak je to možné prosím? Přeci to je jenom 33% na jedno "kolo"... :)

To neříkám, jen jsem chtěl říct toto:
http://en.wikipedia.org/wiki/Gambler's_fallacy
"6. Omyl hazardního hráče (Gambler's Fallacy)
Omyl hazardního hráče nerespektuje mnohokrát, často tragicky ověřené pozorování, které říká, že "ruleta nemá paměť ani charakter". Omyl vkládá příčinnou souvislost neboli kauzalitu tam, kde není. Nebere v úvahu, že každá událost tohoto druhu (místo, kde skončí kulička rulety), je za předpokladu, že majitel kasina nešidí, nezávislá na předešlé události. Jinak řečeno: pravděpodobnost, že nějaká událost nastane, je stále stejná bez ohledu na to, kolikrát tato událost nastala v minulosti.
Charakteristickým projevem mylného magického ("intuitivního") myšlení v této souvislosti bývá pocit říkající: "Jestliže událost A nastala s nižší než očekávanou četností v minulosti, musí k události A brzy dojít. Jestliže padala stále červená, musí teď padnout černá." Což je omyl. Pravděpodobnost, že padne opět červená je stejná, jako při jakémkoli minulém vrhu."
Ale uvaž, kdy máš větší pravděpodobnost? a) Když budeš tvrdit, že spadne tvá barva alespoň v jednom z 8 roztočení rulety
b) Když budeš tvrdit, že spadne tvá barva alespoň v jednom z 17 roztočení rulety
ty to totiž říkáš špatně. máš se ptát
b) Když budeš tvrdit, že spadne tvá barva alespoň v 10 z 17 roztočení rulety, když v devíti prvních padla
jedná se o podmíněnou pst, a odpověď je: v obou případech stejná
ad 1 - (1/2^10) versus 1 - (1/3^10) : když odčítáš menší číslo, dostaneš číslo větší. matematika, první třída zš;)

↑ Honza Matika:
Ale já nic jiného netvrdím, že je pro mě pravděpodobnější, že moje barva padne místo do 8 spinů, do spinů 17 :) ... Ale když říkáš, že je to pravda, tak v podstatě popíráš to, co je na wikipedii, protože pravděpodobnost by měla být pořád stejná, nemyslíš?

↑ FlyingMonkey: Pravděpodobnost je pořád stejná viz ↑ Stýv:, špatně jsem to napsal. :)

↑ Stýv:
Ale to není pravda, já v podstatě hraji všech 17 spinů, jenom prvních 8 nevsázím! Jaký je v tom tedy rozdíl? Jestli sázím / nebo ne neovlivňuje pravděpodobnost ...
Ano je mi jasné, kvůli kterým matematickým zákonům to tak je, ale ptám se, jestli nepočítám špatně a nemám využít nějaký jiný výpočet, protože tohle je přeci nesmysl :)
↑ FlyingMonkey: jenže když ta červená padne někdy v prvních devíti spinech, tak taky nic nevyhraješ. ty si nevsázíš na to, že padne kdykoli během 17 spinů, ale že padne během těch zbývajících 8. proto je jedno, co bylo předtím

To je dobrý argument :) A prostě já vím, že máš zřejmě pravdu... Ale praxe mi ukazuje něco jiného, jednoduše se mi stalo maximálně 3× v životě, že za sebou spadlo 15 černých ... Ale stalo se mi už minimálně 100× že za sebou spadlo černých 8!
Rozumíš, co ti tím chci říct? ... Nevím jak to vysvětlit matematicky, ale prostě takhle to je ...
Jestli máš zájem a chuť, podívej se na tuto stránku:
http://www.icasina.com/aktuality/testov … martingale
S něčím podobným, co tu píšu se setkáš úplně dole na té stránce. Je to podrobeno počítačem na 100 000 spinech s grafem, je to docela zajímavé čtení...
Budu rád, když mi sem napíšeš potom svůj názor :)
pokud padlo v řadě osm černých, s pstí 1/2 série černých skončí, s pstí 1/2^8 padne ještě právě 7 černých a pak skončí. tedy na každých 2^7=128 sérií po osmi by měla být jedna série po 15. pokud jsi viděl 100x8 a 3x15, pak jsi těch sérií po patnácti viděl hodně;)