Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, najprv chcem napísať, že som tu nový, takže zdravím všetkých a prosím majte strpenie, ak by som príspevkom porušil pravidlá :)
a teraz problém ktorý mám:
úloha je vhodne štatisticky porovnať dve časové rady (time series), jednu predstavujú namerané hodnoty prístrojom, sú to data merané pri vyrovnávaní lietadla do rovnovážnej polohy - to ale nie je podstatné. Pretože dat je málo (cca 1100 záznamov z troch hodín letu), tak špeciálnym softvérom (LMS Tecware - v datach sa sleduje vplyv na únavu materiálu, preto ten software) boli nagenerované data ďalšie, ktoré predstavujú druhý časový rad. Úloha je zistiť, či nagenerované data "odpovedajú" tým nameraným. Takže otázka je, čo všetko si mám na datach všímať a testovať?
Z popisnej štatistiky majú obe postupnosti záznamov takmer rovnaké stredné hodnoty, rozptyly, i ďalšie momenty (index šikmosti - skewness, špičatosti - kurtosis), smerodatné odchylky atď...
namerané data sú ešte dodatočne čistené od pozemných hodnot, totiž merací prístroj sa ma automaticky vypnuť po pristáni, ale niekedy sa ešte merajú hodnoty zo zeme, ktoré narozdiel od letových záznamov značne kolíšu, čím do postupnosti vnášajú veľké extrémy, ale ako píšem tieto data sú odstránené, takže žiadne extrémne vychýlenie v zázname nie sú...
Keď som si pozeral niečo z teórie časových radov, tak existujú nejaké modely (AR, MA, ARMA, ARIMA ...) ale čo som tak pochopil, tak oni slúžia hlavne na forecasting - predpoveď nových pozorovaní už z hotovej postupnosti. To ale ja asi nechcem, nepotrebujem predpovedať to ako postupnosť bude pokračovať, keďže ja už novú postupnosť dat mám. Tie modely potom využívajú autokorelácie a také vecičky, ktorým moc nerozumiem, takže síce si možem nakresliť ako taký graf autokorelácie vyzerá, ale neviem čo s ním, ako si ho vyhodnotiť... Ale jeden známy mi práve vravel, že autocorrelations, cross-correlations, power spectral density a podobne techniky sa mi pri vyhodnocovaní dat zíjdu, tak neviem, čo s tým - možem sem hodiť grafy, ak bude treba...
Poradil by mi prosím niekto, akú analýzu previesť? Ďakujem za každú reakciu...
Ešte snáď napíšem, že používam Matlab, data nie su distribuované podľa žiadneho mne známeho rozdelenia - histogram totiž jasne ukazuje dva vrcholy, takže ide o bimodálne rozdelenie, ani ďalšie testy neprejdú (Kolmogorov-Smirnov test, atď). Ak by ste ešte potrebovali niečo upresniť, alebo som niečo nenapísal dostatočne jasne, tak prosím, dajte mi vedieť.
↑ nofuj:Ahoj! Ak som dobre pochopil, chceš z nameraných údajov vytvoriť model a predpovedať budúcnosť?
Pozri prosím, ekonomovia v tomto smere kraľujú .. napr. tu http://cms.jcmf.cz/archiv_svoc/2009/www … /Lanik.pdf
Stránky: 1