Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
rufajska napsal(a):
Dobrý den všem,potřebovala bych poradit jak spočítat kolik prvních členů aritmetické posloupnosti dává součet když 130 když a1=4 a d=2.Nějak mi to nevychází.Spočítala jsem si a2 a ten mi vyšel 6 a pak dosadila do vzorce sn=n/2(a1+an).Někde dělám chybu a nevím si rady,moc děkuji když mě nějak nakopnete.
Spybot napsal(a):
Zaloz si vlastnu temu.
2. V jednom tématu pokládejte pouze jeden dotaz. Pro další dotaz si založte nové téma. Nezakládejte duplicitní témata.
A ↑↑ tento prispevok: odtialto zmaz, prosim.
↑ zdenek1:
díky moc,spočítala jsem si že an je 2+2n a pak jsem nevěděla co s tím.Takže kvadratická rovnice mi posléze i s tebou ukázala kudy se vrtnout,díky
ještě jeden dotaz ohledně posloupnosti:mám zadání an=3n-1 a mám určit a1 a d.Jestli to dobře chápu dosadím do vzorce (n+(-1)na n+2) ?(to n+2 je mocnina,nevím jak to sem zadat aby se to ukázalo dobře).To je 3*1-1+(-1)na 3*1-1+2 a zase to 3+1-1+2 je mocnina.Pokud to říkám špatně,prosím poraďte,děkuji
↑ rufajska:
Podle předpisu určíme členy a_1 a a_2 aritmetické posloupnosti a z
toho následně diferenci d posloupnosti tedy:
Řešení:
↑ rufajska:
Zdravím, téma jsem označila za vyřešené po tomto příspěvku č. 3: ↑ rufajska:.
Založ si, prosím, nové téma na nový dotaz. Děkuji.
sn=2n+2nna druhou
se zapíše jako: s_n=2*n+2*n^2 - viz pravidla. Děkuji.