Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
potřeboval bych poradit s touto sumou...
problém je v tom, že pokud jsem sumu spočítal tak jsem se dostal "téměř identický" výsledek. Zrada je v tom, že v závorce kde je 3^(n+1) mi vyšlo jen 3^n ... jak na to koukám nevím si s tím rady, poradíte mi tedy co jsem udělal špatně? Postupoval jsem tak ,
že jsem si nejdříve vytknul -1/2 , a rozepsal si jak vypadají jednotlivé členy (9, 27, 81, 243,....) . Určil jsem z definice geometrické posloupnosti kvocient q = 3 a a1 = 9. Poté jsem dosadil do vzorečky pro součet geometrické poslouponosti.
Edit: Už nic.
↑ Stýv:
Máš pravdu, díky. Zapomněl sem, že počítáme od nuly.
Ostatně, počítání od nuly bude zřejmě i kamenem úrazu tazatele. Zřejmě vyjádřil k-tý částečný součet zmíněné geometrické řady jako
. Tady je s_1 první částečný součet, jenže původní suma indexuje od nuly -- to znamená, že po sečtení členů s indexem 0 až indexem n máme (n + 1) sečtených členů a chceme použít (n + 1)-ní částečný součet.