Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 23. 09. 2010 19:58

dandule
Zelenáč
Reputace:   

Čtyřúhelník

Ahoj Prosím potřebovala bych poradit jak přesně mám napsat postup u čtyřúhelníka .. :) Spěchá moc děkuju

• (téma jako vyřešené označil(a) Dana1)

#2 23. 09. 2010 20:00

BakyX
Cat Lover & S.O.A.D. Lover
Škola: UPJŠ
Pozice: Študent
Reputace:   158 

Re: Čtyřúhelník

Ahoj. Môžeš byť prosím konkrétnejšia ?  Myslíš postup konštrukcie pravidelného štvoruholníka ? Alebo niejakého iného štvoruholníka. Ak áno, je treba vedieť niejaké údaje, napríklad rozmery a podobne.

1^6 - 2^6 + 3^6 = 666

#3 23. 09. 2010 20:01

b.r.o.z1
Místo: Oktáva Gymnázium
Reputace:   15 

1. postup čeho - myslíš postup konstrukce?
2. pokud neudáš konkrétní problém popř. příklad a řekneš čemu nerozumíš, můžeme Ti pomoci, jinak jsme bezradní

"Vím, že nic nevím." Sokrates

#4 23. 09. 2010 20:29

dandule
Zelenáč
Reputace:   

Ahoj Postup konstrukce normálního čtyřúhelného čtyřúhelníka ... Rozměry je jedno nemáme konkrétní jen potřebuji vidět jak to vypadá a rozměry bych si pak dosadila :)

#5 23. 09. 2010 20:30

b.r.o.z1
Místo: Oktáva Gymnázium
Reputace:   15 

↑ dandule:
Jenže, můžeš mít zadáno např. 2 strany, úhel, kružnici opsanou nebo 3 strany + úhel nebo cokoliv, prostě to tak snadno nejde:-)

"Vím, že nic nevím." Sokrates

#6 23. 09. 2010 20:34

dandule
Zelenáč
Reputace:   

Dejme tomu že čtyři obyčejné strany žádný úhel kružnice nic :)

#7 23. 09. 2010 20:34

Spybot
Reputace:   39 

Ak su zadane strany a Ty mas narysovat stvoruholnik, bude moznych rieseni nekonecne vela.

Per aspera ad astra. In æternum et ultra.

Užitečné vzorce  Užitečné odkazy  Konstrukční úlohy

#8 23. 09. 2010 20:41

dandule
Zelenáč
Reputace:   

Prosím já bych potřebovala jak se píše všude jinde
1)
2)
3)
A až do nějakýho posledního kdy napíšeme čtyřúhelník XXXX ..
A tak dále jak jsou tam strany rozměry a tak já bych potebovala vidět jak to tak zhruba vipadá

#9 24. 09. 2010 12:43

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

dandule napsal(a):

Prosím já bych potřebovala jak se píše všude jinde

Kde je "všude jinde"? V moji knize "Statečná Helga" ze serie "Moderní divčí román" z roku 1934 se nic takového nepíše.

-------------------------------------------

K problému: Pokud jsou zadany 4 různé strany čtyřúhelníku bez dalšího upřesnění, takový čtyřúhelník sestrojit nepůjde (upřesním to tak - museli bychom odvodit ze zadání další vlastností čtyřúhelníku, podle kterých sestrojit půjde. Takové odvození se ovšem nemusí podařit). Ale to už opakuji, co bylo řečeno od kolegů v tématu.

Možné postupy a zápisy konstrukcí jsou například zde - viz odkaz ze zdroje. Velmi dobře jsou konstrukce popsány ve sbírce F. Běloun, určitě bude u vás v knihovně (může být i starší vydání).

Bude lepší, když sem napíšeš přesně zadání, které jste brali ve škole nebo máte za domací úkol. Děkuji.

----------------------------------------------

...Helga zůstala nedočtena. "Umím zašívat!" řekla a trochu tišeji dodala: "Když chci."

#10 27. 09. 2010 11:41 — Editoval Mikulas (27. 09. 2010 11:42)

Mikulas
Místo: Plzeň
Reputace:   

Zdravím,
myslím, že dandule chce vědět, jak má sestrojit čtyřúhelník, když zná všechny jeho strany.
Potíž je v tom, že pro sestrojení čtyřúhelníka je potřeba alespoň 5 vhodných údajů a ne jen 4.
K těm čtyřem stranám by se hodil například údaj, že je to čtverec nebo něco takového.

Všichni lidé jsou blázni, jenom já jsem letadlo.

Zápatí