Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, mám tu takový problém a nemůžu se hnout. Mám dokázat, že matematická věta platí. Dosadil jsem tedy za n=1 a leva strana rovnice se rovnala pravé. Tak jsem dosadil n+1, ale tady bude asi ten problém, po roznásobení mi prostě ty strany rovnice ne a ne vycházet. kde dělám tedy chybu?
obrázek : http://www.2i.cz/af79e3c91a
díky moc :-)
↑ s-o-k-o-l:
Proč máš na pravé straně ty druhé mocniny?
↑ LukasM:
ja sem si myslel, že to nejspíš bude blbost, protože ty mocniny mi pak nevycházeli na vykrácení. Takže k levý straně přidám (n+1) nebo (n+1)ˇ2 a k pravý straně za n dosadím (n+1)ˇ2 nebo jen (n+1). Tady jsem tak trochu ztracen.
↑ s-o-k-o-l:
Jak se zdá, tak tomu moc nerozumíš, takže trochu pomaleji. Při důkazu té rovnosti indukcí je potřeba ukázat:
1. že je rovnost splňena pro n=1 - to tě oprávní ke kroku 2
2. zavedeme předpoklad, že rovnost platí pro n=k - doporučuju si opravdu tu neznámou přeznačit, jinak ti hrozí že se do toho zamotáš, což se ti možná stalo. v našem případě tedy je i.p. rovnost 
3. ukážeme, že rovnost platí pro n=k+1 - během dokazování budeme potřebovat využít indukční předpoklad.
Takže ti stačí do té výchozí rovnosti dosadit za n výraz k+1 a pak upravovat, dokud nebude vidět že rovnost platí.
Stránky: 1