Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 28. 09. 2010 22:42

FliegenderZirkus
Škola: RWTH Aachen
Reputace:   25 

Inverzní kyvadlo, Arduino, Matlab

Přeju pěkný večer!
   Nedávno jsem na youtube narazil na video, po jehož zhlédnutí jsem hned věděl, že něco podobného musím taky zkusit. Mám na mysli automatické řízení inverzního kyvadla (pří hledání inverted pendulum na youtube desítky videí). Patrně se jedná o velmi často řešenou úlohu, takže informací je na internetu spousta, přesto bych se rád zeptal na pár základních věcí, pokud se mezi uživateli najde někdo se zkušenostmi s automatickým řízením, kdo bude ochotný poradit.
   Především by mě zajímalo, jestli by bylo možné použít platformu Arduino, protože ta je zřejmě nejjednodušší na programování (nějaká mutace céčka) i na samotné zapojení. Jestli tomu ale dobře rozumím, tak kromě samotného Arduina je pro ovládání motorku nutný ještě motor shield, což už dohromady dává nějakých 1300 Kč, ale budiž. Máte s těmito produkty někdo zkušenost?
   Nejspíš se teď zeptám na nesmysl, ale je vůbec nutné používat nějaký takový jednočip? Příklad: měřím určitou veličinu čidlem a na základě tohoto měření reguluji otáčky motorku. Jde toto uskutečnit pouze s PC? Problém bude asi ve vstupu a výstupu, počítač má jen digitální a ty jmenované součástky budou analogové, že? Neexistuje na to převodník? Mám na mysli jakousi kouzelnou krabičku propojenou přes USB s počítačem, do které bych nastrkal výstupy čidel a motůrek a samotné zpracování by probíhalo v procesoru počítače. Něco takového umožňuje Real time toolbox v Matlabu, ne?

Snad jsem nikoho nepohoršil svojí neznalostí elektrotechniky. Jde mi ale hlavně o to programování, takže hledám cestu nejmenšího odporu (tj. co nejméně pájení) :-) Díky za každou reakci, Honza

Zápatí