Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 29. 09. 2010 11:40

bamban
Zelenáč
Reputace:   

Skládání binárních relací

Ahoj, můžete mi prosím vysvětlit, jak se řeší příklad tohoto typu:

Dokažte, že pro libovolné dvě binární relace R,S platí (S o R)^-1 = R^-1 o S^-1

děkuji

• (téma jako vyřešené označil(a) bamban)

#2 29. 09. 2010 12:05

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

Re: Skládání binárních relací

No, chceme dokázat, že pro libovolná x, y platí $(x, y) \in (S \circ R)^{-1}$ právě tehdy, když $(x, y) \in R^{-1} \circ S^{-1}$.

Ukáži první implikaci - tj. $(x, y) \in (S \circ R)^{-1} \, \Rightarrow \, (x, y) \in R^{-1} \circ S^{-1}$.

Předpokládejme, že máme takové x, y, splňující předpoklady - dle definice inversní relace to znamená, že $(y, x) \in S \circ R$. To zase z definice skládání relací znamená, že existuje takové w, že $(y, w) \in S$ a zároveň $(w, x) \in R$. To ovšem znamená také to, že $(w, y) \in S^{-1}$ a také $(x, w) \in R^{-1}$. Z toho však (podle definice skládání) už plyne, že $(x, y) \in R^{-1} \circ S^{-1}$, takže tato implikace je dokázána.

Druhou implikaci můžeš zkusit dokázat sám, je to velmi obdobné, prakticky se jen přečte "pozpátku" to, co jsem napsal já.

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

Zápatí