Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravim,
nejsem moc fyzikalne vzdatny takze mozna bude muj problem banalny, ale k veci. Znam uhlovou rychlost nejakeho objektu, kterou mam vyjadrenu jako vektor a chtel bych vedet jak je s toho mozny zjistit os rotace daneho objektu a teda jestli to je vubec mozny. Nebo jestli se da ta rotace za nejakou casovou jednotku aplikovat rovnou na matici rotace daneho objektu. Proste vubec nevidim jak mam vedet, kterym smerem (kolem jake osi) se objekt otaci a to uz vubec ne kdyz ji mam zadanou jenom skalarem.
Dik za odpoved.
↑ pietro:
Ahoj, promin, ale na forum jsem se obratil az kdyz jsem nebyl schopen pochopit odpovedi na me otazky z jinych webu. A wiki jsem si prosel nekolik krat. Uvital bych nejake polopatisticke vysvetleni nebo nejlepe nejaky priklad kde uvidim jak je to cele propojene, protoze to nemuzu nikde najit. Ale stejne dik za reakci.
↑ Billy:
Je to velmi jednoduché: směr vektoru úhlové rychlosti je stejný jako směr osy rotace, při čemž orientace vektoru úhlové rychlosti pak je dána
podle "pravidla pravé ruky". Tolik definice (s velikostí vektoru ú.r. snad problém není) . Ze znalosti vektoru ú.r. tedy můžeme zpětně určit
rotaci i co do její orientace v prostoru.
↑ Billy:Ahoj, konecne som nasiel nieco mozno prijatelne o smere vysledneho vektora a pravidla pravej ruky.
http://www73.homepage.villanova.edu/don … gforce.pdf
↑ Billy:
Vektor
představuje vektor "dráhové" rychlosti zvoleného bodu, který obíhá okolo osy rotace
a jehož nenulovým polohovým vektorem je
. Pro zjednodušení si představme, že osa rotace
prochází počátkem soustavy souřadnic.