Matematické Fórum

22. 8. 2021 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 29. 09. 2010 21:16

metamedik
Reputace:   

ucebnice (texty) statistiky

Zdravim, chtel bych Vas poprosit o tipy na ucebnice statistiky "pro nematematiky" (nebo zkratka dobre napsane ucebnice statistiky) a take o odkazy, na nichz je mozne se vzdelavat ve statistice ci odkazy se spoustou resenych prikladu (radeji v cestine). Dekuji za tipy, pratele!

#2 30. 09. 2010 08:40

metamedik
Reputace:   

Re: ucebnice (texty) statistiky

Nikdo nereaguje, tak bych jeste doplnil, ze pouzivam mathonline.fme.vutbr, ale verim, ze vite i o jinych? Zejmena bych prosil resene priklady :(.

#3 30. 09. 2010 09:03

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ metamedik:

Zdravím,

zde mám výběr textů. Na strance paní Litschmannové jsou dobré přednášky + další odkazy.

Odkaz na TRIAL KMA neběží, myslím, že statistiku ještě nezprovoznili.

Případně budu udržovat svůj odkaz, neb se mi tady různých odkazů potuluje více, jen nevím, kde jsou.

#4 30. 09. 2010 09:07

metamedik
Reputace:   

Dekuji za odkazy, zejmena ten prvni a omlouvam se za nevedomost.

#5 30. 09. 2010 09:52

pursulus
Škola: Vysoká škola dopravní Aš–Medzilaborce.
Pozice: DrVěd. Učím lesní zvířata moudrosti matematiky.
Reputace:   

Na své cestě za statistikou nesetkal jsem se na internetu se stránkami, které by se mi zamlouvaly. (Možná, že jsou nějaké placené, teď nevím.)

Rád držím v ruce pořádnou knihu, ze které se můžu učiti, kdy se mi zachce, a která není pouze změtí potištěných papírů. Takové knihy (ve veřejných knihovnách běžné) jsem potkal dvě:

[Moderní statistika. Helmut Swoboda. Nakladatelství Svoboda. Praha. 1977.] Vynikající učebnice zvláště pro laickou veřejnost, v níž lze najíti pár věcí, které neobjevíš ani v některých tlustých učebnicích. Spousta názorností (obrázky, grafy). Nedostatkem MŮŽE býti, že neobsahuje řešené úlohy, protože není pojata coby školní učebnice. Lze ji i zdarma stáhnouti si z internetu v PDF (nevím už kde, lze dohledati přes vyhledávač Google).

[Statistika pro obchod a hospodářství. Thomas a Ronald Wonnacot. Victoria publishing.] (Rok vydání neuveden, asi mezi 1995–2000.) Učebnice bratrů-učitelů statistiky na universitě v USA. Určena pro dvousemestrální běh. Dosti objemná, obsahuje řadu řešených příkladů, tabulky. Nevýhou JE to, že nakladatelství Victoria publishing odvedlo mizernou redakční práci na této knize, chybí i několik grafů k příkladům, má mizerný rejstřík téměř k nepotřebě a podobně. Samotná učebnice je však dobrá, zvláště potom pro žáky, kteří nejsou zaměřeni vysloveně na matematiku (výklad je podáván opravdu pouze s nejnutnějším matematickým aparátem).

Jiné učebnice zdály se mi býti sice možná dobré, ale pro mne jako v podstatě ne-matematika strašlivě záludné a nesrozumitelné.

Zdar! (Statistice, jistě.)

Zápatí