Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
Ve škole nyní řešíme takovy začarovaný kruh, u kterého si není jistá pomale ani naše učitelka... :-D
Když řeknu: Dneska ten vlak stihnu nebo nestihnu, to se uvidí.
Tak je to pravděpodobnost 1 ku 1 nebo 1 ku 2?
Nebo šance že mi padne šestka na kostce(berme klasicky kostky) je 1 ku 6 nebo 1 ku 5?
Díky za odpovědi...
Zdravím,
šance, že padne na kostce 6 je 1/6. Podobně, pokud je stejná pravděpodobnost, že vlak stihnu, jako že ho nestihnu, tak šance že ho stihnu je 1/2.
Obecně se šance, že se něco stane, rovná
počet vhodných výsledků / počet možných výsledků
PS: Co to proboha máte ze učitelku?
↑ Mikulas:
Učitelka je dobrá, všechno od ní dobře pochopím, jenomže jeden borec ze třídy tvrdil že šance s tim vlakem je 1 ku 1 nebo s tou kostkou 1 ku 5 a prostě ji to asi zblblo :S
Potom mně osobně zblbo tohle http://cs.wikipedia.org/wiki/Pravd%C4%9Bpodobnost
Šance se často v praxi uvádí jako celočíselný zlomek, například „mám šanci jedna ku jedné, že stihnu vlak“ znamená totéž jako „je pravděpodobnost 0,5, že stihnu vlak“ (a to samé, jako „pravděpodobnost 50%, že stihnu vlak“)

↑ Spectr:
Hlavně bych si všiml tohoto:
Wikipedie napsal(a):
Jinou používanou mírou pravděpodobnosti je šance (anglicky odds), která je definována jako poměr pravděpodobnosti definované běžným způsobem ku pravděpodobnosti, že nastane opačná událost: šance = p / (1 – p).
Pravděpodobnost jevu je p, pravděpodobnost opačného jevu je 1-p, jejich poměr je proto p/(1-p) a ten nazýváme šance.
Když je šance 1:3, znamená to, že je třikrát větší pravděpodobnost, že jev nenastane než že nastane. Pravděpodobnost jevu je ale 1:4=1/4.
Takže když bych měl odpovědět na otázky z prvního příspěvku:
Když řeknu: Dneska ten vlak stihnu nebo nestihnu, to se uvidí.
Tak je to pravděpodobnost 1 ku 1 nebo 1 ku 2?
Pravděpodobnost je 1:2, šance je 1:1.
Nebo šance že mi padne šestka na kostce(berme klasicky kostky) je 1 ku 6 nebo 1 ku 5?
Šance je 1:5, pravděpodobnost je 1:6.
To se ale pevně držím definice šance z wikipedie. Nevzpomínám si, že bych při svém studiu někdy viděl pojem šance tak, jak je na wikipedii, a pokud ho někdo používá, tak nejspíš ve stejném smyslu jako pojem pravděpodobnost.
Edit:
↑ Spectr:
Svůj předchozí příspěvek jsem smazal, tenhle je myslím správnější odpovědí.
↑ Mikulas:
Joo sice učí dobře ale jinak je to stará čarodejnice AKA chodící smrtka :-D