Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Je pravidelný štvorboký ihlan s bočnou hranou 5cm, odchýlka od roviny podstavy je 30°. Vyp. V!
V = a² . v a = 1.) cos 30° = u/2 a = 2.) c² = a² + b² - 2ab. cos gama
------- ---- 25
3 5 --- + 25 - 25. cos 60°
4
sin 30° = v a = odmocnina z 15 125
-- ------------------ ---- - 25. cos 60
5 2 4
75
v = 5 --- = c²
-- 4
2
Vypočítať to viem, ale nechápem prečo mi nevychádza strana a rovnako keď počítam raz cez sínusovú vetu a raz cez kosínusovú...
Som tu nový, hodia sa i pripomienky ako napr. napísať odmocninu či zlomok, dík.
EDIT:

↑ ExSh00t:
Když :
potom: 
Zdravím,
výška vyšla správně, úhlopříčku jde dopočítat pomcí cos nebo Pythagorovou větou.
Obsah čtvercové podstavy je
takže vůbec není potřeba počítat stranu a.
Nicméně:
když použiji Pythagorovu větu:

Kosínová věta není vůbec potřeba, popravdě řečeno vůbec nechápu, kde se vzaly ty hodnoty a^2, b^2 a cos gama.
PS: Nad oknem, ve kterém je možné napsat příspěvek, je odkaz stručný přehled syntaxe TeXu. Sám jsem se tam naučil základy.
Ospravedlňujem sa za zlú interpretáciu. Totiž tie 2 výsledky hore a 1.) a 2.) má byť len výpočet
...vypočítať
už nie je problém dosadením do vzorca
... rovnako mi to aj vyšlo, lebo
...len nechápem prečo mi uhlopriečka nevyšla rovnak i cez kosínusovu vetu, vychádzal som z trojuholníku kde
lebo poznáme uhly
,
....poznáme teda 2 strany
a
, ktoré zvierajú uhol
, je to pracné a robil som to z nudy, ale musí sa to rovnať čož výsledky
nesúhlasia - 
V skratke, teda podľa mňa
môžeme vypočítať:
1.
(1 z najrýchlejších metod)
2. kosínusovou vetou na stranu
s uhlom
(najpracnejšia metoda)
3. Pytagorovou vetou, pretože poznáme 2 strany (1 z najrýchlejších metod)
4. Sínusovou vetou ak dáme do pomeru
uhlov a príslušné strany (pracná metoda - lebo v pravouhlom trojuholníku sa oplatí radčej 1. or 3.)
Hmm už som asi našiel problém...
-výsledok
cez Kosínusovu vetu = 
- rovnako to vyšlo i cez Sínusovú, problém bol, že namiesto tejto zlomkovej úpravy viď hore z
som to hádzal do kalkulačky, kde kosínusová strana mi vyšla
a sínusová strana 
-respektíve som potreboval povedať, že som to mal celé dobre až na jednu zásadnú vec!!!
toto som z toho pochopil, bola to riadne fatálna chyba a ponaučením mi do budúcnosti, som si to nejako zle zafixoval ako keď 
-ak sa mýlim, opravte ma, ale myslím, že už je tento topic vyriešený (koľko namáhania závitov kvôli takej prkotine)
Stránky: 1