Zdravím, nevím si rady s touto funkcí:
Y = ( 3-sqr(x) ) / ( 1-2*sqr(x) )
Mám k této funkci vytvořit funkci inverzní a nevím jak jí upravit. Výsledek znám, ale zajímá mě jak postupovat v takových příkladech. Pokud funkci celou umocním, tak se odmocniny nezbavím, pokud čitatele přesunu do leva a vynásobím Y tak si taky moc nepomůžu nebo ne? Jsem ostuda, ale fakt nevim. Děkuji za rady :)
metjuf napsal(a):
pokud čitatele přesunu do leva a vynásobím Y
ano, to je v pořádku - pokud odmocnina "činí problém", tak pro první úpravy použij substituci 

Teď je úkolem vyjádřit a.
Samozřejmě, tvorbě inverzni funkce má předcházet debata o def. oboru zadané funkce a na kterém oboru je inverzní. Zatím to beru tak, že jde jen o úpravy.
Zdravím.
↑ jelena:
Děkuji, A jsem si vyjádřil. Vyšlo mi A = ( 3 - y ) / ( -2y + 1 ) po vrácení substituce: X = ( 3 - y )^2 / ( 1 - 2y )^2 . Oproti výsledku mám však opačné znaménka. Definiční obor je ( X > nebo = O ) kvůli odmocnině a jmenovatel zlomku se nesmí rovnat nule. Jak tedy určím definiční obor inverzní funkce? Snažil jsem se najít nějaký novod ale nic "pochopitelného" jsem nenašel :/
↑ byk7: děkuji za velmi přehledné vyjádření :-)
↑ metjuf: pokud v čitateli a v jmenovateli výsledku vytkneš (-1), tak je to stejné, jako kolega ↑ Ondra:. Kolega ještě provedl "formální přejmenování promenných".
Pro zadanou funkci x>=0 - ano, také
- souhlasí. Je třeba určit, na kterém intervalu funkce f(x) je prostá - na tomto intervalu hledáme inverzní funkci. Zadaná funkce f(x) je prostá na celém def. oboru (alespoň mi tak vyšlo).
Def. obor. inverzní funkce - vlív má jmenovatel
(po přejmenování).
Pro kontrolu - obor hodnot zadané funkce f(x) je stejný jako definiční obor inverzní funkce.