Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím všechny.
Předem se omlouvám, pokud tady takovýto dotaz je kdekoliv zodpovězen, nedodržuju nebo porušuju nějaká pravidla a podobně. Jsem tu úplný nováček (a pravděpodobně sem nebudu chodit nějak často) a řeším problém, jak zjistit:
Poloměr (nebo průměr) kružnice opsané rovnostrannému trojúhelníku o známé délce strany (stran - jsou všechny stejné ;-) )
nebo případně
Délku strany rovnostranného trojúhelníku vepsaného do kružnice o známém poloměru
Jedná se o to, že potřebuju předem spočítat průměr trubky, ze které pak budu řezat 3 stejné kusy (rozdělím ji na délku na třetiny - jakési žlábky) a potřebuju získat konkrétní šířku žlábku. Je jedno, jestli to spočítám jením nebo druhým způsobem (v podstatě je mi úplně jedno jak to spočítám :-D) jen se potřebuju dohrabat k výsledku ;-). Na třetiny proto, že potřebuju získat právě takový tvar, který přibližně odpovídá třetině (dutého) válce. Rádius není důležitý, jde jen o šířku té rovné strany. Tvarově je ale polovina válce moc a čtvrtina málo (to by se oboje spočítalo celkem snadno ;-) ). Jediné co skutečně "znám" je šířka toho výsledného žlábku (délka rovné strany toho výsledného žlábku), ale je mi jedno jestli výpočet bude z té šířky vycházet, nebo ta šířka vyjde jako výsledek ;-). Jde jen o to jakkoliv se dohrabat k tomu průměru trubky kterou mám koupit.
Předem díky za radu.
PS: prosím o laické podání. Jsem ze školy už dlouho a všechno jsem zapoměl ;-).
Tak mi to nějak nesedí. Ne snad matematicky - takový znalec nejsem, abych zpochybňoval vzorce a postupy - ale graficky. Namloval jsem si obrázek a ty proporce neodpovídají tomu výsledku. Tak nevím... :-(
Chrpa napsal(a):
↑ Brtnik:
....
Průměr trubky tedy bude:
Stránky: 1