Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 04. 10. 2010 22:53

UnionPacific
Reputace:   

Štúdium funkcionalnej analýzy.

Dobrý deň.
Začnem takto:Jeden z mojích veľkých životných snov je funkcionálna analýza.Avšak je to oblasť veľmi pokročilá a ja skutočne neviem,ako mám začať.Nie som z matematiky úplne blbý,dokážem sa ju naučiť a aj sa jej venujem,hoci ju neštudujem(Matika je proste best),ale vidím úplne jasne,že na funkcionalnu analýzu zďaleka nestačím.Potreboval by som niečo ako návod,mapu oblastí a nevyhnutných pojmom ,ktoré musím ovládať,aby som sa ku funkcionálke postupne prepracoval.Nájde sa niekto taký,kto mi poradí?

#2 04. 10. 2010 23:41

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

Re: Štúdium funkcionalnej analýzy.

začni reálnou analýzou. pokračuj teorií míry

#3 05. 10. 2010 09:26

UnionPacific
Reputace:   

Stýv: Kam až mám ísť v reálnej analýze ? A v teórií miery,mám začať Jordanovou,alebo sa na ňu vykašľať a isť rovo na Lebesguevú? A čo teória množín?

#4 05. 10. 2010 14:30 — Editoval Rumburak (05. 10. 2010 14:39)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ UnionPacific:

Ke studiu funkcionální analýzy určitě budeš potřebovat znalosti z následujících oblastí:

- teorie metrických prostorů a základy obecné topologie,

- teorie lineárních prostorů - FA studuje lineární prostory, na nichž je zavedena topologie - tedy různé typy lineárních topologických prostorů
(obecně nekonečné dimense - nejčastěji lineární normovaný, speciálně lin. prostor se skalárním součinem),

- teorie reálných funkcí, tj. matematická analýza, speciálně pak teorie Lebesgueova integrálu včetně teorie míry (s důrazem na Lebesgeovu míru,
Jordanovu, myslím, potřebovat nebudeš, ta má dnes už spíše jen historický význam, pokud se nemýlím),

- základy teorie množin, spaciálně pak Zornovo lemma, které se ve FA občas využívá.

#5 05. 10. 2010 20:01

UnionPacific
Reputace:   

↑ Rumburak:
Ďakujem za odpoveď.

Zápatí