Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, mohl by mi někdo poradit (a vysvětlit) řešení tohoto příkladu? Děkuju, byla bych moc vděčná
Nechť n je z množiny přirozených čísel (N). Dokažte, že mezi n+1 vybranými čísly z množiny {1,2,3.....2n} existuje dvojice a, b (a se nerovná b) tak, že a dělí b.
Jde o poměrně trikovou záležitost - je chytře využit tzv. Dirichletův princip (triviální pozorování, že když deset aut vjelo do devíti garáží, tak v nějaké garáži musí být aspoň dvě). Za tímto účelem doporučuji rozdělit množinu na množiny , až po (všechny tyto množiny jsou podmnožiny , které s lichým číslem obsahují i všechny jeho možné násobky mocninou dvojky).
Rozdělme množinu {1,..,2n} na dvojice {i,2i} (i<=n). Dvojic je n, tedy při výběru n+1 čísel jistě nějaké dvě čísla padnou do stejné dvojice j,2j, což jsou hledaná a,b.
↑ check_drummer:
Dvojic je sice n, ale nepokrývají celou množinu. Např. 2n-1 nebude v žádné dvojici.
↑ BrozekP:
Je to tak, dvojice totiž nejsou disjunktní, jak jsem si u večeře uvědomil. :-)
↑ Olin:
Jen formálně - poslední množina bude pro n>1 obsahovat jediné číslo 2n-1 - totiž (2n-1).2 > 2n.
↑ check_drummer:
To je samozřejmě pravda a takovýchto množin bude více. Mám-li zapsat přesně, o jaké množiny jde, pak půjde o
kde .
Stránky: 1