Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
horská dráha má vozíky o hmotnosti 75kg a hmotnost cestujících je 80kg. místo A je ve výšce 32m nad vodorovnou rovinou, místo B je 3m vysoko a místo C jsem vypočítala na 19,1m,kde je konec trati.
Kdyby měl vozík s cestujícími zastavit na dráze dlouhé 12m, jak velká by musela být velikost celkové brzdící síly působící proti pohybu vozíku?
vše jsem si už spočítala,jen nechápu,jaké téma je poslední otázka a tím pádem nemám vzorečky. díky,že pomůžete.
↑ josefina12:
Mohla bys sem napsat přesné zadání? Protože v tomhle se nikdo nevyzná.
horská dráha má vozíky o hmotnosti 75kg,hmotnost cestujících je 80kg. místo A je ve výšce 32m nad vodorovnou rovinou,na které je konec trati. místo B je nad touto rovinou 3m vysoko a místo C je vysoko 19,1m.
a) vypočti největší potenciální energii vozíku s cestujícími (to je 32m výška a vyšlo mi 49,6kJ)
b) je-li kinetická energie vozíku v místě A=0 a ztráty zanedbáme,jakou potenciální a kinetickou energii bude mít vozík v místě B (vyšlo 44,95kJ
c) kinetická energie v bodu C=20kJ, jakou má v tomto bodě energii potenciální a jaká je výška bodu C nad vodorovnou rovinou na níž je konec trati?
(potenc.energie mi vyšla 29,6kJ a výška bodu C 19,1m)
d) urči,jakou má vozík s cestujícími kinetickou energii při dojezdu do konce tratě,jsou-li ztráty na celé trati 27% z počáteční energie potenciální v
bodě A (to ještě nemám vypočteno)
e) kdyby měl vozík s cestujícími zastavit na dráze dlouhé 12m, jak velká by musela být velikost celkové brzdící síly působící proti pohybu vozíku?
to je celé znění a díky za pomoc.
↑ josefina12:
e) potenciální en. na začátku se musí rovnat práci brzdící síly.
kdyby i u e) měla platit podmínka z d) byloby to