Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
zdravim, potrebujem iba kontrolu
zadanie slovnej ulohy je: Nákladné auto vyšlo z mesta A smerom do mesta B priemernou rýchlosťou 40 km/h. O pol hodinu neskôr za ním vyšiel autobus priemernou rýchlosťou 60 km/h a prišiel do mesta B o 1,5 hodiny skôr ako nákladné auto. Aká je vzdialenosť medzi mestami A a B?
je vysledok 60?
Kdyby byla 60 km, autobus by jel jen hodinu, dejme tomu, že by vyjel v 9.30, byl by tedy na místě v 10.30. To znamená, že by náklaďák musel na místo dojet o 1,5 hodiny později, tj. ve 12 hodin a vyjel by v 9.00, takže by mu cesta trvala 3 hodiny (3*40 se ale rovná 120 km a ne 60, jak tvrdíš ty). Mně osobně to vyšlo 240 km, ale nevím, zda má početní úvaha byla správná.
Uvedu ti, jak jsem uvažovala já:
Nákladní auto (N) vyjelo v čase x a dojelo v čase y. Tím pádem autobus (A) vyjel v čase (x+0,5) a dojel v čase (y-1,5). Dráhy se rovnají a vypočítají se ze vztahu
:
Z toho je patrno, že N ujelo trasu za 6 hodin, takže dráha
a dráha 
Takže autobus jel 240 km 4 hodiny. Když zkusíš stejnou úvahu jako jsem psala v úvodu, N vyjel v 9,00 a na místo dojel za 6 hodin, tj. v 15.00. Autobus vyjel v 9.30, jel 4 hodiny, takže na místo dojel ve 13.30, což je přesně o 1,5 hodiny dřív, než na místo dojel N. Čili 240 km by mělo být správně. :)

↑ eminich:
Ze vzorce:
vyjádříme
- čas
- čas nákladního auta , kde
je vzdálenost měst A a B.
- čas autobusu
Rozdíl v časech je dle zadání
(autobus vyjel o 1/2 hodiny později a ještě byl ve městě B o 1,5 hodiny dříve)
Platí tedy:
Vzdálenost měst AB je 240 km
Cheope, děkuji za inteligentní postup výpočtu ... mám radost z toho, že jsem chytrá holka, i když ten můj postup řešení je katastrofální :D