Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 06. 10. 2010 20:46 — Editoval AngelBanjo (06. 10. 2010 21:25)

AngelBanjo
Zelenáč
Reputace:   

Vektory

Dobrý večer, mám problém s těmito úlohami a hledám nějakou dobrou duši, který by mi s tím pomohla. Jsem na tuto látku absolutně levý a nevím si rady. Za každou pomoc budu moc rád.

Předem děkuji

1.    Je dán obdélník ABCD se středem S. Vyjádřete pomocí vektorů a=AB, b=BC vektory c=AC, d=SC, e=CA, f=DS.

2.    V rovnoběžníku ABCD je bod K střed strany BC a bod L střed strany CD. Pomocí vektorů AB a AD vyjádřete vektory BK, DL, CL, AK, AL, KD, KL.

#2 07. 10. 2010 13:46

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Vektory

↑ AngelBanjo:

Zdravím,

pokud je to ještě aktuální - je třeba si nastudovat teorii ke "sčítání vektorů", "násobení vektorů číslem", případně "lineární kombinace vektoru - viz odkaz, kapitola 7.

Potom si nakreslí zadané útvary - obdélník, rovnoběžník, ve kterých vyznač vektory přesně podle zadání (tedy i při zachování směrů z počátečního do koncového bodů). Vyjádřit některý vektor pomocí ostatních - to znamená najit způsob, jak pomocí jiných vektorů zabezpečit posun z počátečního bodu vektoru do koncového bodu vektoru. Například součet "pomocných vektorů", násobení "pomocného" vektoru číslem a součet výsledných vektorů a podobně.

Případně sem umístí své návrhy ke kontrole. Ať se vede.

#3 07. 10. 2010 16:08

Beruska.Lussi
Zelenáč
Reputace:   

Dobrý den, mám problém s příkladem.
Vypočtěte souřadnice vektoru u=AB, je-li dáno:
A=-1, B=2

#4 07. 10. 2010 17:51

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Beruska.Lussi:

Zdravím, příště si, prosím,  založ vlastní téma. Děkuji.

Výpočet souřadnice vektorů ze dvou bodů - viz teorie a příklad 5 v Odkazu.

Zápatí