Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
štípací kleště působí na drát na ploše 1mm2. vzdálenost čelistí od osy otáčení je 2cm. jakým tlakem působí čelisti na drát,když na rukojeti působíš silou 50N ve vzdálenosti 16cm od osy otáčení?
F.r = F'.r' 50.2=F'.16 F'=6,25N
prosím o zkontrolování,jestli to mám dobře. a ještě prosím, jestli se jedná o páku dvojzvratnou nebo jenozvratnou,já bych řekla dvojzvratná. děkuju
↑ josefina12:
Pokud jsou to kleště jako třeba tyhle, páka je dvojzvratná. Tvůj výpočet je správně, ale neodpovídá na to, na co se ptali v zadání. Tlak není totéž jako síla. Ale jsi na správné cestě, jen je potřeba to ještě doplnit.
Jinak u těchto kleští vidíš, že ten dotaz jestli je páka jedno/dvoj zvratná nemá podle tvého zadání jednoznačnou odpověď :-)
↑ medvidek:
Panebože, já jsem taky hovado. To nechápu jak jsem to prve kontroloval, že jsem si ani nevšiml že síla na konci vyšla menší než na rukojeti. Díky za dohled.
↑ josefina12:
Moc se omlouvám. Tvůj výpočet není správně, viz. příspěvek od medvidka.