Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj :) potřebovala bych pomoct s tímto příkladem. Už jsem se o něco pokoušela, ale asi to bude blbost..
(sinx + tg5x) / (sin4x + tg2x) = x * sinx/x * 5x * tg5x/5x * 1/4x * 4x/sin4x * 1/2x * 2x/tg2x = x * 5x * 1/4x * 1/2x * sinx/x * 4x/sin4x * tg5x/5x * 2x/tg2x = 2/3
Děkuji moc :)

↑ blanvan:
Správně jsi usoudila, že to není správně :-). Na začátku máš sčítání, ale po prvním kroku násobení – proč?
Spíš bych zkusil celý zlomek krátit sinx.
Tak to jsem ráda, že jsem aspoň správně usoudila, že je to blbost :)
Z toho, co jsem vyčetla ze skript a tady na fóru, mi tak nějak vyšlo, že bych se měla pokusit limitu rozložit, aby byl zlomek vždy ve tvaru sinax/ax nebo tgax/ax. To násobení jsem popletla.
A takhle by to mohlo být, že bych si to rozložila na jednotlivé zlomky a pronásobila, aby se pak zlomky s goniometrickými fcemi rovnaly 1?
(sinx + tg5x) / (sin4x + tg2x) = x * sinx/x + 5x * tg5x/5x + 1/4x * 4x/sin4x + 1/2x * 2x/tg2x = 2/3
Krátit sinx? To znamená takhle? : [sinx * (1 + tg5x/sinx)] / [sin4x * (1 + tg2x/sin4x)]
↑ blanvan:
To, co posílá kolega ↑ Cheop:, je tak trochu kanon na vrabce a vůbec se nedivím, že Ti to není srozumitelné, pokud jste neprobírali
Taylorovy řady. Úprava, která pomůže a kterou radil kolega ↑ BrozekP:, je
.
Dále se použije vzorec
, pomocí něhož se spočítají limity tvaru
pro
.
EDIT. Ještě o chlup lépe by to řešila úprava
,
Pro
je
.

↑ blanvan:
L'Hospital
Uděláš to prostě tak, že zvláštˇzderivuješ čitatele a zvlášť jmenovatele lomené funkce
a potom do této derivace dosadíš znovu to k čemu se ta limita blíží
Pro tvůj případ:
Derivace čítatele 
Derivace jmenovatele: 
Dostaneme tedy:

↑ Rumburak:
Zdravím
Příspěvek 10 už snad jako "kanón na vrabce" nevypadá?

↑ Cheop:
Nevypadá to tak šíleně složitě, ale je to pouze tím, že ty (narozdíl od Wolfram|Alpha) nevypisuješ každou úpravu provedenou podle aritmetiky limit a vět o limitě složené funkce. Stále je to kanón na vrabce – l'Hospital zde není potřeba :-).

↑ BrozekP:
Dobře já se vzdávám.
Ať si to tazatel spočítá jak chce.
Všem moc děkuji!!Teď už se mi to zdá srozumitelnější :) L´Hospitala se budu učit za chvíli, ale docela dobře jsem to, jak je to rozepsané, pochopila. Jen myslim, že se po mně chce, abych to vypočítala klasickou metodou. Zkoušela jsem to tedy dopočítat tou základní cestou a došla jsem k tomuto:
[x * (1 + 5 * sin5x/5x * 1/cos5x)] / [ x * (4 * sin4x/4x + 2 * sin2x/2x * 1/cos2x)]
Pak tedy použiji vzorec sinax/ax = 1... jen nevim, jestli 1/cosax = 1? - počítala jsem, že je rovno 1.
[x * (1 + 5 * 1 * 1)] / x * (4 * 1 + 2 * 1 * 1)] = 6/6 = 1
Je to správně nebo se alespoň přibližuji ke správnému postupu? :)
↑ blanvan:
Ano, takto je to správně. Funkce cos x v celém R a tedy i v bodě x = 0 spojitá a cos 0 = 1, tímto a větou o limitě složené funkce
je odůvodněna správnost Tvé úvahy o limitě funkce 1/cosax .
PS. To vytknuté x se samozřejmě (hned) vykrátí, takže v tom výrazu [x * (1 + 5 * 1 * 1)] / x * (4 * 1 + 2 * 1 * 1)]
vzniklém provedením limity by už figurovat nemělo.