Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

↑ metamedik:
E by šlo vyjádři pomocí Lambertovy funkce, ale není to středoškolská matika. A není to jednoduché vyjádření.
Měl jsem obavy, že se jedná o něco naprosto triviálního, tak jsem to raději zaobalil do "jednoduchého vyjádření" :)
BrozekP: Nemohl bys naznačit? Něco jsem se pokusil vytvořit, ale jsem si téměř stoprocentně jist, že jsem to nepochopil (resp. jsem se kouknul jenom na řešené příklady, protože se mně to nechtělo pročítat (-:)
EDIT: Pro určení z W mám vycházet z osy y na obrázku http://en.wikipedia.org/wiki/File:Lambert-w.svg (tj. od 6/10 do 1 bez se dvěma variantami výsledku?)

Upozorňuji, že v tomto příspěvku se nějakými předpoklady o konstantách vůbec nezabývám, jen se snažím dostat k výsledku. Také vůbec netvrdím, že je to nejjednodušší cesta.
Chceme tedy vyjádřit E z rovnice
.
Označme si
, ať si to zjednodušíme.
Teď provedu spoustu umělých úprav, které člověk normálně těžko vymyslí. Já jsem je zjistil tak, že jsem vzal výsledek (ten mi dal program Mathematica) a upravoval jsem ho do tvaru rovnosti, kterou řešíme.
Pro jednoduchost předpokládejme, že pravá strana je kladná. Pak je Lambertova funkce definována jako
. Dostáváme
Stránky: 1