Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 11. 10. 2010 13:10

silverka
Zelenáč
Reputace:   

idea spojitosti a limity funkce, derivace funkce, rovnice tečny atd

Hezké odpoledne, zřejmě sem můj dotaz nepatří, ale já se prostě musím zeptat :-) začal jsem po x letech  chodit na VŠ. První přednáška byla matika a pan docent nás zahrnul pojmy jako: idea spojitosti a limity funkce, derivace funkce, rovnice tečny a normály intervalů a monotonie, intervalů konvexity a konkávity funkce, určitýho a neurčitýho integrálu, diferenciální rovnice. ... možná definiční obor a vyřešení maximálně kvadratické rovnice, jsem řešila naposledy před cca 25 lety. Chodím na doučování, ale musela bych začít asi základkou - tak sedmou třídou. Za 8 týdnů je zkouška.  Asi nic složitýho - pouhých šest příkladů. Ale já v životě neviděla integrál a derivování. Myslíte, že je  možný, se tohle všechno za 8 týdnů naučit? nějak to vstřebat? Nemáte nějaký "návod", jak na to? Kde začít, jestli se zabývat dělením zlomků a roznásobováním závorek, nebo si nechat pořád dokola vysvětlovat, jak se určuje definiční obor? dík a sorry, ale já jsem prostě v řiti. silverka

• (téma jako vyřešené označil(a) Spybot)

#2 11. 10. 2010 14:04 — Editoval Rumburak (11. 10. 2010 14:11)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: idea spojitosti a limity funkce, derivace funkce, rovnice tečny atd

↑ silverka:
Na mně to působí dojmem, že pan docent na úvod jen naznačil, co bude v dalších přednáškách postupně probírat podrobněji.
V matematice nevystačíme s "ideou" spojitosti funkce atd., ale je potřeba přesně znát defince příslušných pojmů a jejich vlastnosti,
úkolem přednášejícího je poskytnout odpovídající výklad.

Na VŠ se předpokládá, že student zná středoškolskou matematiku. Takovému studentovi by k úspěšnému zvládnutí zkoušky mělo stačit
- pilně navštěvovat přednášky a pečlivě si z nich pořizovat zápisy, tak, aby nic nechybělo, rovněž i chodit na cvčení,
- studovat z materiálů (především ze zápisu z přednášky, případně i z další doporučené literatury),
- ptát se učitele na nejasnosti, při větším rozsahu takových dotazů využívat konsultační hodiny.

Pokud máš ve SŠ matematice zásadní mezery, tak se snaž doplnit si je co nejdříve, aby se nestalo, že kvůli nim nebudeš schopen
úspěšně fungovat na cvičeních, následkem čehož pak nedostaneš zápočet.  Toho, kdo Tě doučuje, informuj o obsahu přednášky
(říká se tomu sylabus,  možná ho máte na školním webu, případně si ho vyžádej od přednášejícího nebo na jeho katedře), aby doučovatel
věděl, na co se má zaměřit.

Myslím si, že při cílevědomém přístupu se to zvládnout dá, pokud člověk vyloženě není matematický antitalent - ale takovému by stejně
nic nepomohlo.

#3 11. 10. 2010 14:19

silverka
Zelenáč
Reputace:   

to Rumburak - díky,  ale já chodím na dálkové studium, takže byla opravdu jen jedna přednáška o víkendu, kde bylo tohle všechno hodně zhuštěně vyloženo. Jdu na ty mezery ze střední školy a díky za podporu. Silverka

#4 12. 10. 2010 12:40

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Rumburak: děkuji za doporučení, není co doplnit (jen nejsem moc velký zastance studia z poznámek).

Jen možna toto:

↑ silverka: má dlouhodobá doučovatelská zkušenost, která, doufám, pomalu upadne do zapomenutí říká, že největší problém jsou:

- úpravy výrazů, použití užitečných vzorců, rozklady na součiny,
- řešení rovnic i nerovnic v součinovém a podílovém tvaru.

Tedy vzit si sbírku pro SŠ a tuto část pořádně procvičit - dobrý je Janeček nebo zelena sbírka pro dalkáře.
----------------------------------------------
- k tomu je třeba mít alespoň základní orientace v přehledu funkcí probíraných na SŠ.

----------------------------------------------
Derivace jako takové jsou primitivní, správná interpretace výsledku derivování přes vyřešení nerovnice v podilovém tvaru až k určení intervalu monotonnosti, je úkon velmi obtížný.

Snad trochu tvořivosti je třeba mití při integrování, ale za použití nástrojů uvedených v úvodním tématu sekce VŠ...

Kvalitní doučovatel má natvrdo nastavený systém - u každé úlohy vymezí jasné mezikroky dle principu: dělam CO - dělam JAK. V případě dalkářů velmi opatřně se zabývá otázkou "PROČ to dělám" - bohužel tento prostor nezůstává.

---------------------------------------------
Možna by stalo za to přidat náhled na vzorovou písemku, pokud už máte. V každém případě hodně zdaru a hodně vytrvalosti do studia přeji.

#5 12. 10. 2010 17:05

PeetPb
Reputace:   

neviem ci ti to pomoze a neviem vobec ci to nebudete posudzovat ako reklamu ale ja som sa ucil s mojho prehnaneho zaujmu tie veci co si spominala ohladom funkcii ci uz zakladne vlastnosti spojitosti limity derivacie integraly parcialne derivacie diferencialne rovnice a podobne z tychto a tychto skript . dufam ze pomohlo vela stastia

"If you think you understand quantum mechanics, you don't understand quantum mechanics" - Richard Feynman

"Linux is like a tepee no windows, no Gates, apache inside"

#6 15. 10. 2010 09:57

silverka
Zelenáč
Reputace:   

↑ jelena:
Moc děkuji za  linky, určitě na to mrknu, brožura též vypadá dobře :-) na doučko sice chodím, ale jak píšeš, tam mi to je alespoň trochu jasné, ale doma na to koukám jak půl zadku z roští. Jakž takž se chytám na definiční obor, ale pouze pokud na mě nevyvalí log a arctg a arcsin, to jsem totiž v životě neslyšela :-( Náhled na vzorovou písemčičku mám k dispozici, Je to pouhých 6 příkladů, které vlastně rozhodnou o mé budoucnosti na škole. Pro matematické fandy určitě jednoduché, pro ně /doufám, že dočasně/ absolutně nic neříkající. Zkouška za 7 týdnů, a panika narůstá. Zkusím uložit test,

#7 15. 10. 2010 10:01

silverka
Zelenáč
Reputace:   

↑ PeetPb:
díky moc PeetPb, :-)

Zápatí