Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 12. 10. 2010 09:57 — Editoval doomed (12. 10. 2010 11:10)

doomed
Reputace:   

výroková forma, negace výroků

Zdravím, včera večer jsem při studování výrokové logiky narazil na takovou hloupost a nedá mi to, abych se o to s vámi nepodělil. Pochopitelně bych byl velmi rád, kdybyste se k této úvaze vyjádřili a případně mě uvedli na pravou míru. Díky. Takže k věci.

V Přehledu středoškolské matematiky (J. Polák) jsem v podkapitole o výrokové formě narazil na toto.
Definice: Výroková forma v(x) je jazykový výraz obsahující objektové proměnné x, y, ... Z výrokové formy udělám výrok dosadím-li za proměnné nějaké hodnoty z oboru proměnné dané výrokové formy (získame tzv. individuální výrok) nebo kvantifikujeme-li proměnné (získáme tzv. kvantifikovaný výrok).

Mějme tedy výrokovou formu v(x): Pro reálné číslo x platí, $x \leq 0$

Nejedná se o složenou výrokovou formu? Protože, pokud za x dosadím např. číslo -1 dostanu složený výrok (Pro reálné číslo -1, platí že -1 je menší než nula nebo -1 je rovno nule).
Je to tedy autorem učebnice nevhodně zvolená výroková forma, nebo je možné dosazením konstant za proměnné do výrokové formy obdržet složený výrok?

Předchozí úvaha mě dovedla ještě k následující úvaze.

Výrok p (pravdivý):
$5 > 0$  (slovně: Číslo pět je větší než číslo nula.)

Negace výroku p:
$5 \leq 0$ (slovně: Číslo pět je menší nebo rovno číslu nula. symbolicky:$5 < 0 \vee 5 = 0$)

Čili jsem negací jednoduchého výroku obdržel výrok složený. Dosud jsem se domníval, že negací prostého výroku, musím opět dostat nějaký výrok prostý.

Poznámka: Ve sbírce ke zmíněné učebnici se v jednom s příkladů uvádí, že výrazy s těmito operátory $\leq \geq$ se považují za výroky složené.

Mohl by mi někdo poradit?

#2 12. 10. 2010 11:07

doomed
Reputace:   

Re: výroková forma, negace výroků

↑ doomed: Hmm, tak jsem na wikipedii zjistil, že "větší nebo rovno" se dá číst také jako "není menší než" a "menší nebo rovno" jako "není větší než", čímž se vypustí ono "problematické" nebo :-D

Zápatí