Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, při řešení kubických rovnic cardanovými vzorci jsem došel k výsledkům součtu dvou třetích odmocnin z iracionálních čísel. Pod jednou je určitý výraz a pod druhou jeho převrácená hodnota (=na minus prvou). Zajímavé je, že za těmito složitými výrazy se někdy skrývá někdy docela obyčejné a jednoduché číslo. Je mi jasné, že v případě kubické rovnice je lepší zkusit hned rozložit na kvad. a lin. rovnici - zkusit vetu o racionalnich kořenech atd... . Ale to nechci řešit. Zajímá mě, jestliže dospěju pomocí vzorce k takovému složitému výrazu, zda se pak dá nějak upravit na to jednoduché číslo (jinak, než že tupě celý výraz naťukám do kalkulačky). Prostě nějaký důkaz, že tomu opravdu tak je - z jedné strany rovnice přejít na druhou. Pro příklad uvádím složitě vyjádřený reálný kořen rovnice x^3 - 3x - 18 =0 . 
Nevím, jestli je to úplně ten postup, který chceš slyšet, ale lze postupovat např. takto:
Budeme potřebovat zejména skutečnost
.
Nechť
. Potom
(rovnost se vynásobila
)
(rovnost se vynásobila
).
Sečteme-li získané rovnosti, dostaneme
.
Ovšem
,
takže nakonec dostáváme
.
Jelikož chceme, aby platilo
, dosadíme za A a zjistíme, že je rovnost splněna. Podělením kubického polynomu na levé straně kořenovým činitelem
získáme kvadratický dvojčlen bez reálných kořenů, takže může být pouze
.
Inspiroval jsem se postupem kolegy Pavla zde.
Díky za pomoc! Zdenek1: to mě vubec nenapadlo, je to dost genialni napad jak se zbavit tech otravných třetích odmocnin, jenže, jak jsi přišel na ten výraz v závorce? Jen tak zkusmo, nebo k tomu vedou taky nějaké rovnice? A Vyvstává další otázka, a to zda se tímhle postupem dá řešit i když nevíš, že výsledek má vyjít 3. ? Díkes
↑ 350:
Pokud nevíš, co má vyjít, tak to půjde asi těžko. Potřebuješ vědět aspoň, že má vyjít přirozené číslo.
Toto samozřejmě nebude fungovat vždy, protože některé rovnice nemají celočíselné výsledky, a pak je na ně nemůžeš upravit.
V tomto konkrétním případě to bylo trochu zkusmo a trochu úvahou.
Jsou jasné dvě věci:
a) to doplnění na třetí mocninu tam musí být, jinak se těch odmovnin nezbavíš
b) někde tam bude
, protože
. Takže jsem hledal koeficienty ve výrazu
. První co mě napadlo, bylo
, ale to byla samozřejmě blbost, protože to nedává součet 3, takže pak se nabízely
a dopočítával jsem
.
Škoda no. To, že "a" v tvém výrazu bude 3/2 je jasné z toho že 2a se musí rovnat 3 ( součet dvou stejných čísel) k tomu jsem došel taky, i s tou odmocninou že tam musí být - na to jsem taky tak nějak přišel, a taky na to, že se v tom binomickém rozvoji ta odmocnina projeví pouze v druhém a čtvrtém členu ( tam jsou odmocniny umocněné na lichý exponent, takže tam zůstanou). Takže z toho lze vytvořit rovnici, ale bohužel opět kubickou, takže to vede tak maximálně do zacyklení :-D
Ta rovnice je tady: