Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, tak už se zase plácám v těch parciálních derivacích. Máme počítat optickou mohutnost a potřebovala bych spočítat chybu hodnoty poloměru křivosti r=s^2/6v+v/2 a nevím jak to zderivovat.
Pak ještě musím spočítat tu chybu pro dioptrickou mohutnost: D=(n-1).(1/r1+1/r2)-(n-1)^2/n.d/r1.r2
Poradí mi někdo pořád nevím jak do toho
↑ gsdv:
vzorec pro chybu je pořád stejný, jen se mění písmenka:

Parciální derivace pro
pokud to nejde jinak, tak si třeba roznasob závorky, všechny zlomky přepiš jako
atd. Pokud budeš potřebovat kontrolovat (nebo se nebude dařit), tak se tady ozví.
↑ gsdv:
až na nepřehlednost se zavorkami se mi to zdá dobré. "-r1^-2" je v čitateli. Zkus začit psat v TeX - klepní na můj zápis, ten se přenese do zprávy a pokračuj. Děkuji.
Pokud n bylo zadáno přesně, potom je to konstanta.
Nevadi, to se zvladne / složitější zápisy do "kučeravých závorek".
Shodujeme se (i s úpravou)?
(n-1)\cdot(-r_1^{-2})-\frac{(n-1)^2}{n}\cdot\frac{d(-r_1^{-2})}{r_2}=-\frac{n-1}{r_1^{2}}+\frac{(n-1)^2}{n}\cdot\frac{d}{r_1^{2}r_2}Považovala bych n za konstantu, tedy ve vzorci nebude vůběc (i kdybys ho tam napsala, chyba je nulová, tedy v násobku s
by se to stejně vynulovalo a nebylo).
škoda, že jste ještě nebrali pořádně derivace, natož parciálně - pokud "si nejsi jistá" (c), kde je neznamá a co je konstanta, vyznač si to do řámečku (například, pro derivace po d) a představ si místo "kadejakých konštant" (c) jen jednu zástupnou nebo dokonce nějaké oblibené číslo:
a to už by neměl být problém.
Můžeme označit za vyřešené? Děkuji.