Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 04. 10. 2010 16:46

blanvan
Reputace:   

obecný tvar všech mnohočlenů

Zdravím,

potřebovala bych nastínit, co se v tomto úkole po mně vlastně chce:

Zapište obecný tvar všech mnohočlenů stupně pouze třetího s reálnými koeficienty.
Rozhodněte s odůvodněním, zda množina všech těchto mnohočlenů tvoří lineární prostor.

Mnohočleny třetího stupně jsou např. t^3 nebo (t - 2)^3 ?

Budu ráda za každou radu, tyhle slovní zadání mě matou :)

Děkuji :)

• (téma jako vyřešené označil(a) blanvan)

#2 04. 10. 2010 19:26

check_drummer
Reputace:   106 

Re: obecný tvar všech mnohočlenů

Kolik proměnných má mít ten mnohočlen?

"Máte úhel beta." "No to nemám."

#3 04. 10. 2010 20:17

blanvan
Reputace:   

To nevím, opsala jsem přesné zadání. Ani ťuk navíc tam nebylo :)

#4 05. 10. 2010 13:18

LukasM
Reputace:   193 

↑ blanvan:
Myslím že můžeme předpokládat, že autor má na mysli polynomy s jednou proměnnou. Bude potřeba se podívat na definici polynomu, resp. na definici stupně polynomu, a napsat, jak tedy polynom třetího stupně vypadá. To je první část úlohy. Ty výrazy co napsala jsou skutečně polynomy třetího stupně (resp. funkční hodnoty dvou různých polynomů v bodě t). Není to ale dostatečně obecné, dosadila jsi tam natvrdo určitá čísla. Musíš vyjít z té definice. Co to je vůbec polynom?

Druhá část pak bude o uvažování jestli množina všech takových polynomů tvoří lineární prostor, tedy jestli je (při známé definici sčítání polynomů a jejich násobení číslem) splněno oněch 8 axiomů a množina je uzavřená na ty operace, na které má má být.

#5 07. 10. 2010 08:23

blanvan
Reputace:   

↑ LukasM:

Dobře, děkuji za radu :) Jdu tedy nabiflovat polynomy a pak dám vědět, co jsem vykoumala..

#6 07. 10. 2010 10:13

blanvan
Reputace:   

Tak z toho moc moudrá nejsem..
První část - myslim, že všechny mnohočleny třetího stupně jsou:
ax^3+ bx^2 + bx + c
ax^3 + bx + c
ax^3 + c
ax^3
ax^3 + bx^2
ax^3 + bx

Druhá část:
Myslim, že tyto mnohočleny splňují všech 8 axiomů a tvoří lineární prostor.

#7 07. 10. 2010 10:41

halogan
Ondřej
Místo: UK
Škola: IES FSV UK (09-12, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   106 

↑ blanvan:

Je třeba ale určit, co je $a$ a $b$.

Pak vám vystačí jen jedna obecná definice.

#8 07. 10. 2010 15:18

blanvan
Reputace:   

Jakože mám napsat, že a,b jsou R čísla? Moc to nechápu..

#9 07. 10. 2010 17:40

LukasM

↑ blanvan:
Pokud to tam napíšeš, tak opravdu bude stačit jen jeden z těch řádků, a ostatní se do něj schovají (který a proč?). Ale na druhou stranu je taky potřeba dát pozor, jestli ta volba není moc benevolentní, a jestli ten řádek popíše opravdu jen a pouze polynomy třetího stupně, a ne žádné další.

Podívej se na definici stupně polynomu, jak jsem ti už psal.

A jako i ve vedlejším vlákně, i tady ti připomenu, že nula patří mezi reálná čísla..

#10 08. 10. 2010 09:26

blanvan
Reputace:   

Děkuji za opravu, furt na to zapomínám: takže a,b "leží v " R - {0} (Chtěla jsem to napsat před TeX, ale nemám na klávesnici obrácené lomítko.)

Na definici jsem se dívala: Stupněm polynomu p(x) rozumíme nejvyšší exponent proměnné x s nenulovým koeficientem.

Myslim, že bude stačit tento řádek:
ax^3 + bx

Když si tento polynom rozložím, tak pokud se nemýlim, obsahuje všechny ostatní polynomy.

Jen se po mně v zadání chce, abych vypsala všechny polynomy, tak bych asi měla vypsat všechny, které jsem uvedla výše, pokud to chápu dobře.
Jinak odpověď, že tvoří lineární prostor je správně?

Děkuji moc!

#11 11. 10. 2010 17:23 — Editoval LukasM (11. 10. 2010 17:25)

LukasM

↑ blanvan:
To také není správně. Polynom cos napsala určitě neobsahuje všechny ostatní polynomy. Ukaž mi jak z něj dostaneš třeba polynom $p(x)=x^3+1$ - to je určitě polynom třetího stupně.

Navíc, když napíšeš, že a i b jsou nenulové, tak se opět přípravíš o spoustu polynomů, které tam chceš mít (a navíc jsi neřekla co je v těch tvých definicích c). Já ti tady ten řádek napíšu, je to jen opsaná definice:

$p(x)=ax^3+bx^2+cx+d$

Proč? V té definici je nějaká suma, ale já jsem z ní vybral jen první čtyři členy, protože mluvíme o polynomech třetího stupně, takže (podle definice stupně polynomu), všechny další členy v té sumě by stejně byly nulové. Teď jenom říct, co je to a,b,c,d. Chtělo by se říct, že všechny ty koeficienty jsou z R. To je vcelku dobrý nápad, ale problém je, že potom se mi do té definice schová i např. polynom $q(x)=x^2+4$ (pro a=c=0,b=1,d=4), a ten už není třetího stupně. Přijdeš na to jak z toho ven, abychom popsali opravdu jen a pouze polynomy třetího stupně (ale zas tak, aby nám žádné nechyběly)? Jaké podmínky musíme klást na ty naše koeficienty?

Obrácené lomítko by mělo jít napsat jako ALT+92.

Edit: ještě k tomu jestli to je lineární prostor.. Co bude v onom prostoru plnit úlohu nulového vektoru?

#12 15. 10. 2010 17:29

blanvan
Reputace:   

Byla jsem v práci, tak se omlouvám, že píši až teď..

To je fakt, do polynomu, který jsem vybrala, se mi x^3 + 1 neschová. Musí to být polynom P(x) = ax^3 + bx^2 + cx +d. Podmínkou bude, aby a "leželo"  v " R - {0} a pro b, c, d leží v R. Koeficient a se nesmí rovnat 0, protože pak by se již nejednalo o polynom 3. stupně a pokud by bylo např. a,b,c = 1 a d = 0, pak bych dostala polynom P(x) = x^3 + x^2 + x, nebo a,c, d = 1 a b = 0, tak bych měla zase polynom P(x) =  x^3 + x + 1, apod. Je to ta podmínka?

A k té druhé otázce, co bude plnit úlohu nulového vektoru, nevim, co si mám pod tim představit :( chápu to, že aby byla množina všech těchto mnohočlenů lineárním prostorem, musí existovat nějaký vektor např. o (0,..,0) a pak x + 0 = x. Jen mě teď napadlo, že množina všech mnohočlenů stejného stupně lineární prostor tvořit nemůže, protože pokud bych sečetla např. P(x) = 2x^3 + x^2 a P(x) = -2x^3 + x^2 + 1, dostanu polynom druhého stupně. Mám pravdu nebo jsem zase vedle jak ta jedle? :)

#13 15. 10. 2010 22:23

LukasM

Ahoj.
Ano, teď jsi ty polynomy popsala správně.

Pokud jde o to, jestli to je lineární prostor - vůbec vedle nejsi, i tak se dá argumentovat. Opravdu by ta množina nebyla uzavřená na sčítání, a už proto by to vektorový prostor nebyl. Já jsem tě chtěl nasměrovat k tomu, že nulový vektor není třetího stupně, a tedy tam také není, z čehož by nám vyplynulo totéž, ale tvoje argumentace je naprosto v pořádku.

Vektorový prostor by to byl v případě, že bychom vzali všechny polynomy stupně nejvýše třetího (tedy i 0.,1. a 2.) stupně, a přidali k nim nulový polynom (jehož stupeň se většinou nedefinuje). To si můžeš ověřit, že pak už to funguje.

#14 16. 10. 2010 14:08

blanvan
Reputace:   

Tak to jsem ráda, děkuji moc za pomoc!!!!!

Zápatí