Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
1. Vzorce pro p a q podla Vieta predpokladam poznas. Ak som spravne pochopil zadanie, tak cielom je vyjadrit si sucet p+q skrz tieto vzorce, co mne vyslo x1*x2 - x1 - x2. Ak do toho dosadis zname x1, vyjde ti napr. 
2. Prevratena hodnota sa mysli 1/x1 a 1/x2 ?
1. Hmm, mas pravdu. Pre stromy nevidim les.
↑ zdenek1:
Zdravím a děkuji.
Můj dotaz - pokud je rovnice ve tvaru
a jeden koren je
, odsud mam p, q rovnou, ovšem bez "Vieta". Kde je ve Tvém postupu "Viet" - ve výpočtu q? Tak? Děkuji.
EDIT: případně z kořenu
je rovnou vidět kořen
a to už bude "Viet" (trochu z donucení).
↑ jelena:
Viet je u mně na 1. a 3. řádku.
A pochopitelně nikde netvrdím, že je to jediný (nebo sand dokonce nejlepší) postup.
↑ zdenek1:
děkuji, asi, že nebyl komentář, přišel mi Tvůj postup trochu nepodchytitelný pro běžnou SŠ. Celá úloha ve vztahu k užití "Vieta" je dosti vynucena (maximálně pro představu, kde je p, q ve vzorci). Trvalo mi - viz EDIT, než jsem vůběc neco souvislého nalezla ale nejsem metodik SŠ :-)
Zdravím.
-------------
"důrazných argumentů..." píseň s takovým textem mi nastavil milý syn dnes k žehlení (odkaz nedám, neb to každý zná).
↑ Hanna.B:
děkuji, že nám názorně nastavuješ zrcadlo, jak moc je třeba se vynasnažit v případě ↑ takových formulací úvodních příspěvku, jako od kolegyňky Hanny.B:.
Ale měla jsem přiležitost pozdravit kolegu Zdeňka (a to je potěšující fakt) a sdělit, co mi milý syn nastavuje k poslechu.
-------------
"Až jednou... má rada se vejde jen do jedné věty"....
Zdravím, opravte mě pokud se pletu, ale nemá být -p= -3 a ne -4?↑ gadgetka:
Stránky: 1