Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den, mám problém.
První:
Hliníková nádoba má při teplotě 20 stupňů Celsia vnitřní objem 0,75 l. Jak se změní tento objem, zvýší-li se teplota na 55 stupňů?
Dosadila jsem do vzorce: V = V1(1 + βΔt), ale neustále mi vychází hodnota 26,25189. A vyjít má 3 ml.
↑ zdenek1:
Betu počítám jako 3x alfa.
26,25189 litrů.
Takže u tý dvojky vyjde 0,24%?
↑ DeZie:
Tak jinak. Kolik máš
?
A taky se zamysli nad tvými hodnotami. Máš máš nádobu 0,75 litrů (půllitr jsi určitě viděla, tohle je o trochu větší. Zahřeješ ji o 35 °C a máš 26 litrů (dva kýble na podlahu - ty jsi taky jistě viděla) Není to trochu divný?
2) to bude asi špatně.
↑ zdenek1:
alfa = 0,000024 K-1
Uznávám, že je to divný, ale vychází mi to furt stejně
Takže u dvojky má vyjít 0,06%?
↑ zdenek1:
Omlouvám se, u té 1. úlohy se teplota zvýší o 55 stupňů a už to bude vycházet ty 3 ml.
Zároveň využiju opět toto téma. Mám problém s několika příklady na relativní prodloužení
Jedná se o příklady 2,3,6 a 12.
http://www.imagebam.com/image/e107c4102573206
Ty první tři jsem se pokoušela zapsat (http://www.imagebam.com/image/fbbbb7102573220), ale není mi jasné, jak z toho něco usoudím. U té 12 nevím vzoreček.
Předem dík za pomoc
↑ zdenek1:
tu 12 jsem vypočítala, vyšla mi, díky
V čem mám ale stále nejasnosti, je ta 2. Chápu, že musí být 2 rovnice....Ale, kde se vzalo to l/E? Dále absolutně nechápu tu rovnici, která začíná x/4=..... vyšel správný výsledek, ale to sestavení? Nešlo by to udělat i jinak?
↑ DeZie:
Hookeův zákon
(možná, že máš v učebnici místo
napsáno
)
a ta rovnice, to jsou prostě ty dvě rovnice vydělené
A jinak by to jistě šlo. Z Prahy do Aše taky můžeš přes Brno, ale proč bych to dělal?
Stránky: 1