Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Převedeš na počítání Pythagorovou větou:
Odečteš kratší základnu od delší, výsledek podělíš dvěma. Vznikne ti trojúhelník o odvěsně 22 cm a přeponě 40 cm. Výšku vypočítáš jako druhou odvěsnu pomocí pythagorovy věty:
↑ ttopi:
Pro hodanu: nedoporucuji toto cist, nemá to souvislost s prikladem, který je v zadani.
No zabava bude zajistena: totiž podivala jsem se na tema, videla jsem, ze je vyreseno, pak se tam objevil další prispevek, tak jsem nakoukla.
Prekontrolovala jsem odecet (88 – 40)/2 mela jsem take 22 – jak jinak, ze?
Tak jsem usoudila, ze v zadani je nejaky preklep a sla jsem ho hledat od konce. Prezkousela jsem každý vysledek do pythagorove vety, zda to da nejakou celociselnou preponu. Samozrejme, za druhou odvesnou jsem porad dosazovala 22 (vidis, jakou duveru mam ve sve volice), pochopitelne nic :-)
Tak jsem zkousela pythagorovou vetu opacne – odectem (prepona 40, odvesna z nabidky vysledku) a dosla jsem na druhou odvesnou 24.
To nebylo vsechno, co je k smichu - jelikoz jsem byla lina klepat to do kalkulacky, tak jsem to resila pomoci vzorce (a-b)(a+b), tak aby v rozkladu vychazel soucin, ktery pujde odmocnit :-)
A az ted jsem se podivala ještě jednou na zadani.
Asi takovych 5 minut jsem na to zabila, pritom jsem mela rozdelanou zcela jinou vec, kterou potrebuji dopracovat. A ted se smej :-)
Stránky: 1