Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Chtěl bych se vás zeptat jak rozhodnout, zda 3 body leží ve 2D rovině či ne. Dále mi není jasné jak bych určil z jednotlivých souřadnic, který bod leží uprostřed , případně jak zjistit, zda některé body mohou splývat? Děkuju za radu...
Zadání:
Úkolem je realizovat program, který pro trojici zadaných bodů ve 2D rovině rozhodne, zda leží na společné přímce.
Vstupem programu jsou X a Y souřadnice trojice bodů ve 2D rovině. Souřadnice jsou zadané jako dvě celá čísla, prvé číslo reprezentuje souřadnici X a druhé číslo souřadnici Y.
Program určí, zda zadané body leží na společné přímce nebo ne. Výsledek výpočtu zobrazí na standardní výstup. Formát výstupu je zřejmý z ukázek níže.
Program musí kontrolovat správnost zadání vstupních dat. Pokud je na vstupu zadaná nesprávná hodnota (nečíselná), pak program detekuje chybu, zobrazí na standardním výstupu chybové hlášení podle ukázky a ukončí se.
Ukázky práce programu:
Zadejte souradnice bodu A:
1 2
Zadejte souradnice bodu B:
3 4
Zadejte souradnice bodu C:
5 6
Body lezi na jedne primce.
Prostredni je bod B.
10 10
0 10
10 0
Body nelezi na jedne primce.
0 1
0 3
0 2
Prostredni je bod C.
1 0
2 0
-3 0
Prostredni je bod A.
1 1
2 2
1 1
Nektere body splyvaji - zadny neni uprostred.
10 20
5 xyz
Nespravny vstup.
10 20
5 6
7.3 8
Nespravny vstup.
↑ Stýv:
ne, nechci aby mi někdo psal za mě program, já se ptám na to co jsem napsal nahoře, a uvedl jsem příklad ke kterému to potřebuju znát, jinak nejsem schopen napsat tento program. Dále je v zadání uvedeno i několik příkladů co to má vracet aby případně ostatní si mohli rozmyslet, co tím myslím a jaký mat. aparát na to použít aby to tak správně vycházelo. Jde mi o to, že si nemohu vybavit , jak to přes analytickou geometrii dát dohromady...

↑ PeterSheldon:
Duplicitní téma jsem smazal (děkuji Jeleně za upozornění). Přečti si prosím pravidla.
Stýv ti odpověděl. Pokud ti není odpověď jasná, ptej se zde.
↑ PeterSheldon:
V zadání má být asi, zjistit, zda 3 body leží na jedné přímce.
Pak tedy libovolnými body proložíš přímku (uděláš její rovnici) a pak jednoduše zjistíš, zda ten třetí leží na této přímce.
Zda jsou dva body shodné je snad jednoduché-asi když mají obě dvě souřadnice shodné.
Prostřední bod. Pokud leží na jedné přímce, pak stačí porovnat x-ové souřadnice (pokud jsou všechny 3 stejné, pak y-ové)

↑ PeterSheldon:
Pokud označím:
Pak rovnice přímky bude např.
Aby bod C ležel na uvedené přímce pak musí platit:
a) když tato rovnice platí pak body A, B, C leží v přímce
b) když tato rovnice neplatí pak body A, B, C neleží v přímce.
↑ Honzc:
nestačí kontrolovat jen x-ové, pak by to nemuselo fungovat pořád, navíc jsem úlohu nakonec vyřešil přes analytickou geometrii , ale s tím prostředním bodem bylo trošku opravdové hraní.. protože když budu jen porovnávat x-voé reps. y-nové souřadnice tak jsem vždy našel nějaký bod , který to vyhodnotilo špatně ...
Stránky: 1