Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 17. 10. 2010 18:29

CLieR
Reputace:   

Funkce s absolutní hodnotou

Zdravím, potřebuji zkontrolovat tyto výsledky, nejsem si jist, zda je mám správně :) :
$|\frac{1}{-x+2} - 3|$
$||\frac{2}{|x|-1} - 1| - 3|$

Díky mnohokrát, udělal jsem oboje, ale nemám řešení. Df a Hf si dokáži určit sám, jde mi jen o podobu grafu.

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 17. 10. 2010 19:10 — Editoval byk7 (17. 10. 2010 19:13)

byk7
InQuisitor
Reputace:   221 

Re: Funkce s absolutní hodnotou

↑ CLieR:
graf 1: http://www.wolframalpha.com/input/?i=Plot[Abs[-3+%2B+(2+-+x)^(-1)],+{x,+-100,+100}]+
graf 2: http://www.wolframalpha.com/input/?i=Plot[Abs[-3+%2B+Abs[-1+%2B+(-1+%2B+Abs[x])^(-1)]],+{x,+-10,+10}]

do adresáře si zadej "i to bílé"

Příspěvky psané červenou barvou jsou moderátorské, šedá je offtopic.

#3 17. 10. 2010 21:10

CLieR
Reputace:   

Díky, mám to úplně jinak :).
1)
a) udělám si $\frac{1}{-x}$, následně posunu o 2 doleva, poté o 3 dolů
b) vyřeším absolutní hodnotu - překlopím v kladné poloose y.

2)
a) udělám asyptoty (vyjde mi "kříž", najdu střed, okolo středu je čtverec o $r=sqrt2$, takže pro $sqrt2=sqrt2$, dosazením vytvořím $\frac{2}{x-1} - 1$, vyřeším abs. x (zrcadlím 1.a 4. kvadrant), překlopím v kl. poloose y, posunu o 3 "dolů", a opět zrcadlím v kladné poloose y.
A výsledek zase jiný, než na wolframu :( .
Prosím pomoc.

#4 17. 10. 2010 21:24

CLieR
Reputace:   

Jak si měním ve Wolframovi měřítko, zjistil jsem, že u 1 mám vlastně ten samý graf, jen jsem tu dvojku posouval doleva, bylo mi totiž řečeno, že:
+ ve zlomku doleva
- ve zlomku doprava

Je to snad opačně?? Pak by mi vyšlo to samé jako Wolframovi.
A ve dvojce, pokud začínáte sestrojením asymptot, následným hledáním čtverce o $r=sqrt2$ , najdete tedy graf $\frac{2}{x-1} - 1$ ?
Děkuji

#5 17. 10. 2010 22:20

CLieR
Reputace:   

Tak jsem vše ještě jednou velmi pečlivě přerýsoval, vyšlo mi toto:
1) stejná jako wolf až na to, že on posouval o 2 doprava..
2) ten "zobáček" v intervalu x náležící -1,+1 (respektive u mě ten zobáček není - tzn. absolutní hodnota mi s tou parabolou nic neudělá, neobrátí mi ten "zobák" směrem nahoru, vše ostatné vychází, tak fakt nevím, měřítko jsem kontroloval asi 7x... :) )

#6 18. 10. 2010 10:42

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ CLieR:

Zdravím,

zadání 1 se mi zdá jednodušší - případně v čem je problém (zkus to projit s Wolframem "krokově")?

zadání 2:

kreslila jsem tak (ručně - používám barvičky, ale do povídání vložím obrázky z Wolfram, čímž celé pouťové kouzlo je pryč, ale co už):

1) absolutní hodnota v jmenovateli: $\frac{2}{|x|-1}$ na intervalu (-00,0> $-\frac{2}{x+1}-1$ obrázek , na intervalu <0, +oo) $\frac{2}{x-1}-1$ obrázek. Jsou to častí hyperbol (v bodě x=0 je jedna hodnota, kde se potkáji) - obrázek.
2) zlomím všechno, co je pod osou x, a přeložim symetricky do kladných (v bode x=3 a (-3) jsou "zobáky", $|\frac{2}{|x|-1} - 1|$ obrázek
3) $|\frac{2}{|x|-1} - 1| - 3$ celý graf posunu dole o 3 - pod osu x zajede část úplně levé hyperboly, část 1. zobáku, část 2. zobáku, a pravá část hyperboly - obrázek,
4) $||\frac{2}{|x|-1} - 1| - 3|$ Pro poslední absolutní hodnotu ulomím část hyperboly, zobák, zobák a část hyperboly a otočím symetricky nad osu x - obrázek.

Na intervalu (-1, 1) není "parabola", je to něco podobného vzhledově - nic neuděla - že se nějak neláme. Jelikož úplně původně je v (y=-3), po prvním zlomení je v y=3, po posunu dolu o 3 je v y=0, po přetočení je opět v y=0.

Souhlasí to? Děkuji.

#7 18. 10. 2010 12:46

CLieR
Reputace:   

1) on posouva o 2 doprava, ja doleva
2) vyslo me to stejne jako vam, jen par kroku mam jinak - rovnou jsem si udelal graf, pak jsem resil abs.hodnoty, pak o 3 posunul a opet resil abs. Hodnotu, nicmene vysledek mam stejny, stejnou dedukci jsem dosel, ze ten zobak bude mit minimum v y-0. Ale ten odkaz 1. Resitele na wolfra ma zobak pred poslednim obracenim kvuli abs. V y - -1. Pisi z mobilu.... Dekuji

#8 18. 10. 2010 13:00

jelena
Jelena

↑ CLieR:

k 1) když provedeš takovou úpravu:

$\|\frac{1}{-x+2} - 3\|=\|\frac{1}{-(x-2)} - 3\|=\|-\(\frac{1}{x-2} + 3\)\|=\|\frac{1}{x-2} + 3\|$ tak je to vídět, že doprava.

$\frac{1}{2-x}$ zde je skutečně nulový bod jmenovatele x=2.

Je to tak? děkuji.

#9 18. 10. 2010 13:07

CLieR
Reputace:   

↑ jelena:
Aha, nebyl jsem si jist, zda se nezmění podoba grafu v případě vytknutí (-1) :),
Samozřejmě, teď vidím, že doprava...
Ano, nulový bod je x=2
Co se týče 2), je mi jen záhadou, proč vychází pro :http://www.wolframalpha.com/input/?i=Plot[Abs[-3+%2B+Abs[-1+%2B+(-1+%2B+Abs[x])^(-1)]],+{x,+-4,+4}]   lokální maximum "zobáku" nad osou x

Jinak děkuji za pomoc a vysvětlení.

#10 18. 10. 2010 13:21

jelena
Jelena

↑ CLieR: také děkuji.

protože jsi z úplně původního zadání 2) vynechal číslo 2 v čitateli. - viz rozdíl v grafech
Tak?

#11 18. 10. 2010 15:57

CLieR
Reputace:   

Aha, ale já jsem ho nedělal, protože s wolframem moc neumím, udělal mi ho byk7 :)).
Díky moc všem a lock :)

#12 18. 10. 2010 23:39

jelena
Jelena

↑ CLieR: děkuji.

Kolega ↑ Ondra: určitě to neudělal záměrně - jak doporučuje kolega Jarrro "tá nerovnosť je pre kladné a splnená vždy treba aj kontrolovať radcov nie len opisovať"
Akorát nejsem si úplně jistá, zda je "nerovnost splněna vždy" nebo zda je "vždy treba aj kontrolovat radcov". Určitě oboje :-)

Lock příště, prosím, zrealizuj samostatně. Označím za vyřešené

Zápatí