Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, potřebuji zkontrolovat tyto výsledky, nejsem si jist, zda je mám správně :) :
Díky mnohokrát, udělal jsem oboje, ale nemám řešení. Df a Hf si dokáži určit sám, jde mi jen o podobu grafu.
↑ CLieR:
graf 1: http://www.wolframalpha.com/input/?i=Plot[Abs[-3+%2B+(2+-+x)^(-1)],+{x,+-100,+100}]+
graf 2: http://www.wolframalpha.com/input/?i=Plot[Abs[-3+%2B+Abs[-1+%2B+(-1+%2B+Abs[x])^(-1)]],+{x,+-10,+10}]
do adresáře si zadej "i to bílé"
Díky, mám to úplně jinak :).
1)
a) udělám si , následně posunu o 2 doleva, poté o 3 dolů
b) vyřeším absolutní hodnotu - překlopím v kladné poloose y.
2)
a) udělám asyptoty (vyjde mi "kříž", najdu střed, okolo středu je čtverec o , takže pro
, dosazením vytvořím
, vyřeším abs. x (zrcadlím 1.a 4. kvadrant), překlopím v kl. poloose y, posunu o 3 "dolů", a opět zrcadlím v kladné poloose y.
A výsledek zase jiný, než na wolframu :( .
Prosím pomoc.
Jak si měním ve Wolframovi měřítko, zjistil jsem, že u 1 mám vlastně ten samý graf, jen jsem tu dvojku posouval doleva, bylo mi totiž řečeno, že:
+ ve zlomku doleva
- ve zlomku doprava
Je to snad opačně?? Pak by mi vyšlo to samé jako Wolframovi.
A ve dvojce, pokud začínáte sestrojením asymptot, následným hledáním čtverce o , najdete tedy graf
?
Děkuji
Tak jsem vše ještě jednou velmi pečlivě přerýsoval, vyšlo mi toto:
1) stejná jako wolf až na to, že on posouval o 2 doprava..
2) ten "zobáček" v intervalu x náležící -1,+1 (respektive u mě ten zobáček není - tzn. absolutní hodnota mi s tou parabolou nic neudělá, neobrátí mi ten "zobák" směrem nahoru, vše ostatné vychází, tak fakt nevím, měřítko jsem kontroloval asi 7x... :) )
↑ CLieR:
Zdravím,
zadání 1 se mi zdá jednodušší - případně v čem je problém (zkus to projit s Wolframem "krokově")?
zadání 2:
kreslila jsem tak (ručně - používám barvičky, ale do povídání vložím obrázky z Wolfram, čímž celé pouťové kouzlo je pryč, ale co už):
1) absolutní hodnota v jmenovateli: na intervalu (-00,0>
obrázek , na intervalu <0, +oo)
obrázek. Jsou to častí hyperbol (v bodě x=0 je jedna hodnota, kde se potkáji) - obrázek.
2) zlomím všechno, co je pod osou x, a přeložim symetricky do kladných (v bode x=3 a (-3) jsou "zobáky", obrázek
3) celý graf posunu dole o 3 - pod osu x zajede část úplně levé hyperboly, část 1. zobáku, část 2. zobáku, a pravá část hyperboly - obrázek,
4) Pro poslední absolutní hodnotu ulomím část hyperboly, zobák, zobák a část hyperboly a otočím symetricky nad osu x - obrázek.
Na intervalu (-1, 1) není "parabola", je to něco podobného vzhledově - nic neuděla - že se nějak neláme. Jelikož úplně původně je v (y=-3), po prvním zlomení je v y=3, po posunu dolu o 3 je v y=0, po přetočení je opět v y=0.
Souhlasí to? Děkuji.
1) on posouva o 2 doprava, ja doleva
2) vyslo me to stejne jako vam, jen par kroku mam jinak - rovnou jsem si udelal graf, pak jsem resil abs.hodnoty, pak o 3 posunul a opet resil abs. Hodnotu, nicmene vysledek mam stejny, stejnou dedukci jsem dosel, ze ten zobak bude mit minimum v y-0. Ale ten odkaz 1. Resitele na wolfra ma zobak pred poslednim obracenim kvuli abs. V y - -1. Pisi z mobilu.... Dekuji
↑ jelena:
Aha, nebyl jsem si jist, zda se nezmění podoba grafu v případě vytknutí (-1) :),
Samozřejmě, teď vidím, že doprava...
Ano, nulový bod je x=2
Co se týče 2), je mi jen záhadou, proč vychází pro :http://www.wolframalpha.com/input/?i=Plot[Abs[-3+%2B+Abs[-1+%2B+(-1+%2B+Abs[x])^(-1)]],+{x,+-4,+4}] lokální maximum "zobáku" nad osou x
Jinak děkuji za pomoc a vysvětlení.
↑ CLieR: také děkuji.
protože jsi z úplně původního zadání 2) vynechal číslo 2 v čitateli. - viz rozdíl v grafech
Tak?
↑ CLieR: děkuji.
Kolega ↑ Ondra: určitě to neudělal záměrně - jak doporučuje kolega Jarrro "tá nerovnosť je pre kladné a splnená vždy treba aj kontrolovať radcov nie len opisovať"
Akorát nejsem si úplně jistá, zda je "nerovnost splněna vždy" nebo zda je "vždy treba aj kontrolovat radcov". Určitě oboje :-)
Lock příště, prosím, zrealizuj samostatně. Označím za vyřešené