Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 15. 10. 2010 19:39

pusik1989
Místo: Praha 3
Reputace:   

Vymyslel jsem matematickou hádanku.

Proč se nepoužívají římská čísla v matematice? Je jeden nejdůležitější argument.

• (téma jako vyřešené označil(a) pietro)

#2 15. 10. 2010 21:52

check_drummer
Reputace:   106 

Re: Vymyslel jsem matematickou hádanku.

Třeba proto, že se dají neobratně sčítat a násobit, používáme-li římský zápis.

"Máte úhel beta." "No to nemám."

#3 16. 10. 2010 17:17

pusik1989
Místo: Praha 3
Reputace:   

↑ check_drummer: bez 0 by matematika nesla , desetina cisla? nevidim duvod proc ne "chybela by tam 0", nektere operace bez nuly mozna ale zakladem je to ze tam neexistuje ta NULA

#4 16. 10. 2010 17:41

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

↑ pusik1989:

Proč tedy nepoužíváme římské číslice s tím, že si k nim přidáme nulu?

#5 16. 10. 2010 18:00

jarrro
Škola: UMB BB Matematická analýza
Reputace:   303 
Web

↑ BrozekP:pretože tie číslice sú robené pre rímsku sústavu,ktorá je nepozičná? teda by bol problém pri zápise veľkých čísel?

MATH IS THE BEST!!!

#6 17. 10. 2010 10:18

pietro
Reputace:   187 

↑ pusik1989: Pozdravujem všetkých v tejto téme .
Myslím, že tak ako v každej evolúcii tak aj v prípade grafického zápisu kvantity (pre potreby komunikácie)  sa uplatnil princíp nižšej energetickej náročnosti. ( Joule/znak) :-)

#7 17. 10. 2010 12:59

hradecek
Reputace:   25 
Web

Hovorí sa,
že keď starí Rimania prepisovali, respektíve prekladali arabské knihy, tak sa im dostala do rúk kniha aritmetiky, v ktorej bol návod ako sčítavať pod seba veľké čísla. Ale, keď začali prepisovať pod seba čísla z 1,2,3 atď. na ich čitateľné I,V,X,L atď., tak to nedávalo žiadny zmysel a mali v tom absolútny chaos...

A že vraj pojem ako 0 dobre poznali. A tiež som niekde čítal, že niekto začal ako nulu písmeno N....

Netrápte sa nad svojimi problémami s matematikou, môžem vás uistiť, že tie moje sú ešte väčšie. ~~Albert Einstein~~
Jak spozná člověk, že není pitomec ? - Moudrý člověk to nepozná nikdy a blbci je to jedno. ~~Jak přicházejí básnici o iluze~~
Někteří lidi se nikdy nezmění. Anebo se rychle změní a pak se zase rychle změní nazpátek. ~~Homer Simpson~~

#8 20. 10. 2010 16:02

Wotton
Logik
Místo: Plzeň

↑ pusik1989:

To fakt neobstojí. Když si projdeš Al'Chvarizmího, který používá arabská čísla jako první mimo indii, tak zjistíš, že ani on ještě nepoužívá nulu. Nulu prostě nepovažuje za číslo. Neříkám, že Indové před ním, ji nepoužívali (samozřejmě že ti ano). Jen chci ukázat, že Římsý a Arabský zápis se neliší v tom, jestli používá neulu nebo ne.

Dva jsou tisíckrát jeden.

#9 20. 10. 2010 16:07

Wotton
Logik
Místo: Plzeň

↑ hradecek:

To je zmotanejch pár teorií dohromady. Arabové převzali poziční soustavu až 9 století, což je až o zániku říše římské. To co tady popisuješ se stalo ve Španělsku, když se překládyly arabské spisy do latiny (12 století)

Dva jsou tisíckrát jeden.

#10 20. 10. 2010 17:25

hradecek
Web

↑ Wotton:
Hmm dosť možné. Ja interpretujem len to čo som počul a to bolo s tými Rimanmi. V histórii sa moc nevyznám, takže asi máš pravdu :)))

Netrápte sa nad svojimi problémami s matematikou, môžem vás uistiť, že tie moje sú ešte väčšie. ~~Albert Einstein~~
Jak spozná člověk, že není pitomec ? - Moudrý člověk to nepozná nikdy a blbci je to jedno. ~~Jak přicházejí básnici o iluze~~
Někteří lidi se nikdy nezmění. Anebo se rychle změní a pak se zase rychle změní nazpátek. ~~Homer Simpson~~

Zápatí