Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
↑ da.backer:
Zdravím, jak doporučuje kolega ↑ Stýv: - zvolila bych vhodnou největší mocninu, například v zápisu 407 máme
,
,
,
(polopaticky neberu ohled na čísla pod odmocninou, pouze se zaměřím na promennou n. Máš správně zvolenou nejvyšší mocninu
, poděleno máš dobře, ve výsledku dostáváš 0/1. Co je tedy výsledná limita?
úprava v 403 není v pořádku - jmenovatel není správně rozšířen dle užitečného vzorce 2.3 a navíc je to úprava zbytečná - stačí hned na úvod najt nejvyšší mocninu - v tomto případě je to 
Stačí tak? Děkuji.
A mám velkou prosbu - projdi svá témata, pokud považuješ za vyřešená, tak označ prosím (tlačítko v 1. příspěvku). Děkuji.
↑ da.backer:
Ahoj. Já bych jen doplnil, že je nutné psát k každé úpravě to "lim", jinak ta rovnítka nedávají moc smysl. Může se ti to zdát jako blbost, ale bez toho je to prostě špatně.
↑ jelena:
403 i 407 mi vyšlo 1/0 ale s tím už nelze nic dělat ne ? Přitom 407 má vyjít nekonečno.
-> čili základní postup je najít nejrychleji rostoucí člen a tímto podělit, potom se objevují i alge. vzorce a někdy se musí kvůli odmocině zlomek rozšířit. Je to tak ? Nebo je toho jěště daleko víc ?
Hned jak budu doma tak to odškrtám. Děkuji za upozornění.
↑ LukasM:
Jsem si toho vědom ale když počítám x příkladů denně tak mi to nevyhovuje. U testu atp. samozdřejmě lim napíšu.
Kolega da.backer napsal(a):
když počítám x příkladů denně tak mi to nevyhovuje.
pokud se domníváš, že kontrolovat Tvé umelecké dílo z monitoru je nějak vzrušující zážitek, tak virtuální procházka Эрмитажа vyhovuje více.
403 i 407 mi vyšlo 1/0 ale s tím už nelze nic dělat ne ? Přitom 407 má vyjít nekonečno.
Zde pojednávám o nekonečném požítku z jablék, tomu odpovídá 403) vyšlo 1/0.
407) vyšlo 0/1 (pokud jsem dobře luštila) - situace, kdy nemám žádné jablko.
-> čili základní postup je najít nejrychleji rostoucí člen a tímto podělit, potom se objevují i alge. vzorce a někdy se musí kvůli odmocině zlomek rozšířit. Je to tak ? Nebo je toho jěště daleko víc ?
a tady jsem nasypala odkazy na vhodné materiály (je toho více).
Hned jak budu doma tak to odškrtám. Děkuji za upozornění.
Také děkuji a měj se hezky :-)
↑ jelena:
Koukám, že mé dílo tě zaujalo (jedno jak) když jsi ho pamatuješ i po cca. 9ti měsících :D
JInak já myslel, že to o té nule můžu používat jen u limit funkcí. Jelikož u posloupností je vždy n jdoucí k nekonečnu. (aspon v příkladech co jsem počítal)
Ve funkci kdybych měl 1/0 tak bych napsal že se to rovná nekonečno. Čili teď to tak budu dělat i posloupností.
a 0/1 je opravdu 0 jo ? (i když se zamyslím, tak je to možné ale opět bych to tak udělal jen u funkcí)
Každopádně děkuji za užitečné rady.
↑ da.backer:
:-) takových kreativců je zde daleko více, ale vyvolat báseň Majakovského... to každý neumí.
Zopakuj si, prosím, definici limity posloupnosti.
Stránky: 1