Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
jak lze bez použití pravdivostní tabulky dokázat, že je výroková formule tautologií? Mám tu i pár příkladů:

Pokud najdete někde na internetu tuto problematiku pěkně napsanou, budu vděčný!
to, zda je tvrzení tautologie, lze dokázat (jak již podotkl ryzskej) pomocí tabla, a konkrétně pomocí konjunktivního tabla.
vše je popsáno tady
www.cs.vsb.cz/duzi/PresentaceLogika3-06.ppt
konkrétně vše potřebné na straně 15-16
Díky větě o úplnosti víme, že tautologie jsou právě formule dokazatelné bez předpokladů, takže krom pravdivostní tabulky můžeš hledat důkaz z axiomů výrokové logiky. Třeba ta poslední formule je přímo axiom, takže je triviálně dokazatelná.
Dokažte správnost závěru:
Pokud mi ujede bus, přijdu pozdě, nepřišel jsem pozdě => neujel mi autobus
U pravdivostní tabulky mi vyšlo:
0
0
0
1
to znamená, že závěr není správně, protože premisy nejsou tautologie, je tak?
↑ Hotel007: tady jsi udělal tabulku pouze premis. Abys zjistil, že úsudek je správně (správnost závěru budu považovat za překlep, protože to je nesmysl), tak bys musel udělat tabulku celé implikace, a ta tautologií je. Tudíž i úsudek je platný.
↑ Hotel007: v tomhle máš špatně jak tu negaci měla by být buď
nebo
, ale hlavně to máš špatně zformalizovaný. Má to vypadat 
Z úsudku si uděláš implikaci tak jak si to udělal předtím
a
jsou premisy,
je závěr.
Hledaná implikace je pak tak si psal (například takhle, protože je víc možností jak ji udělat), jen si dej pozor na velikost písmenek, protože to mně na chvíli zmátlo 
pokud pro ni uděláš tabulku, tak ti vyjde tautologie právě tehdy když je úsudek platný.
EDIT:
Druhá možnost (a tu jste možná dělali) je, že si uděláš tabulku pro všechny premisy a pro závěr, a podívá se na řádek na kterém jsou všechny premisy pravdivé. Pokud je na všech takových řádcích pravdivý i závěr, tak je úsudek platný.