Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 12. 04. 2008 00:06

Martin
Zelenáč
Reputace:   

Limita funkce více proměnných

Ahoj,
zkoušim vypočítat nějaké limity. Začal jsem s ${\lim}\limits_{x,y \to (-1, 1)} \frac{x-y+2}{x+y}$
${\lim}\limits_{x \to -1} \frac{x-1+2}{x+1}={\lim}\limits_{x \to -1} \frac{x+1}{0}$
${\lim}\limits_{y \to 1} \frac{-1-y+2}{-1+y}={\lim}\limits_{y \to 1} \frac{1-y}{y-1}$
Takhle jsem se snažil vyřešit tuto limitu, ale nevím, jestli jsem postupovat správně a jak případný řešení vyčíst. Také jsem se někde dočetl o přibližování po přímce, zkusil jsem to takhle

y = kx
y-1 = k(x+1)+1
${\lim}\limits_{x,y \to -1, 1} \frac{x-k(x+1)-1 +2}{x+k(x+1)+1}={\lim}\limits_{x,y \to -1,1}\frac{2k}{0}$

Mohl byste mi prosím někdo počítání těchto limit trochu vysvětlit? Díky moc

#2 12. 04. 2008 22:23

Lishaak
Veterán
Místo: Praha
Reputace:   
Web

Re: Limita funkce více proměnných

Osobne bych take ocenil odpoved na tento priklad od nekoho zkusenejsiho, nebot tomuto typu prikladu take prilis nerozumim. Vedel bych jak se vyvrati existence takove limity, nicmene si nejsem jist, zda je nejaka metoda na vypocet takovychto limit, pokud existuji.

Nothing in the world that's worth having comes easy.
Always do what you are most afraid of.

#3 12. 04. 2008 23:08 — Editoval Marian (12. 04. 2008 23:17)

Marian
Místo: Mosty u Jablunkova
Škola: OU
Pozice: OA, VSB-TUO
Reputace:   67 

Re: Limita funkce více proměnných

Uvedena dvojna limita neexistuje. Staci uvazovat iterovane limity a je spor. V podstate je vypocet vyse. Shrnu to ...

$ \lim_{(x,y)\to (-1,1)}\frac{x-y+2}{x+y}=\lim_{(x,y)\to (-1,1)}\left (1-2\cdot\frac{y-1}{y+x}\right )=1-2\cdot\lim_{(x,y)\to (-1,1)}\frac{y-1}{y+x}. $

Nejprve

$ \lim_{y\to 1}\left (\lim_{x\to -1}\frac{y-1}{y+x}\right )=\lim_{y\to 1}\frac{y-1}{y-1}=\lim_{y\to 1} 1=1, $

ale

$ \lim_{x\to -1}\left (\lim_{y\to 1}\frac{y-1}{y+x}\right )=\lim_{x\to -1}\frac{0}{1+x}=\lim_{x\to -1}0=0\neq 1=\lim_{y\to 1}\left (\lim_{x\to -1}\frac{y-1}{y+x}\right ). $

Takze uvazovana limita neexistuje.

Pozn.: Nelze souhlasit s identitou vyse, totiz presneji s faktem, ze plati
$ \lim_{x \to -1} \frac{x-1+2}{x+1}={\lim}\limits_{x \to -1} \frac{x+1}{0}. $

Dale taktez, pokud y=kx, neplyne z toho y-1 = k(x+1)+1. Tedy s dalsim vypocem nelze souhlasit. Neni dale uvedeno, co je cislo k.

Zápatí