Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 23. 10. 2010 18:19

Petrsuk
Reputace:   

Limita funkce

Ahoj, mám zase na víkend zadáno několik příkladů z matematiky, úspěšné jsem se přehoupl přes příklady na polynomy a určování znamének u rac. fcí, ale jakmile jsem se dostal k limitám, tak jsem vedle :D. První příklad jsem zvládl, ten byl jednoduchý, ale u druhého si už nevím rady a to mě jich  čeká ještě celkem 5 :-(

zadání
http://i56.tinypic.com/2wcm9eq.png

prostě dosadit nelze, dostali by jsme se k dělení nulou, nějaká úprava mě bohužel nenapadá.

Děkuji za pomoc, stačí naťuknout.

• (téma jako vyřešené označil(a) Petrsuk)

#2 23. 10. 2010 18:37

Petrsuk
Reputace:   

Re: Limita funkce

Rovnou jsem dám i 3. příklad, zde také vůbec nevím, kde začít, $sin2x$  by šlo upravit na $2sinx.cosx$, ale to také nikam nevede
http://i56.tinypic.com/e0n8cx.png

#3 23. 10. 2010 18:37

halogan
Ondřej
Místo: UK
Škola: IES FSV UK (09-12, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   106 

Zkus ty zlomky sečíst.

---

K tomu sinu: Znáš limitu sinx / x pro x jdoucí k nule?

#4 23. 10. 2010 18:56 — Editoval Petrsuk (23. 10. 2010 18:59)

Petrsuk
Reputace:   

sinus nuly je nula, cosinus nuly je roven jedné

jinak u příkladu jedna jsem ty zlomky zkoušel odečíst, ale nikam to nevedlo, ještě na to jednou kouknu

edit, tak už jsem asi na správné cestě :D

#5 23. 10. 2010 19:13

Petrsuk
Reputace:   

tak první příklad mi vyšel takto po uprávě lim x jdouci k 1$=\frac {x+3} {1-x^2}$ což se po dosazení (x=1) rovná dvěma, problém je, že to má vyjít -1/2 :D, ale třeba udělala naše kantorka chybu

#6 23. 10. 2010 19:28 — Editoval FailED (23. 10. 2010 19:32)

FailED
Reputace:   42 

↑ Petrsuk:
Když dosadíš 1, dělíš nulou, limita jde k $\pm\infty$ když $x\to1^{\tiny+\nl-}$, ještě ti tam někde vypadlo -.

Nemá být zadání $\lim_{x\to1}\(\frac{1}{1-x}-\frac{2}{1-x^2}\)$? Pak by to vycházelo.

#7 23. 10. 2010 19:40

Petrsuk
Reputace:   

jéje, tak toho jsem si nevšiml, já se toho výsledku snad nedoberu, to dělení nulou mi tam vychází pořád, ať dělám co dělám :-),

to FailED: tak v tebou uvedeném zadání bych to nějak zvládl, ale "originální" zadání je trochu jiné (pro mě snad i neřešitelné), ještě na to kouknu jestli s tím něco nesvedu :D, jinak naše kantorka nám do zadání dává chyby, nevím jestli úmyslně? :D ale v předchozích úlohách tomu tak bylo, příklad prostě neměl řešení a to z důvodu opačného znaménka apod. A já hlupák se to snažil vždycky vyřešit :D

#8 23. 10. 2010 21:31

Petrsuk
Reputace:   

Tak u příkladu dva jsem se výsledku nedobral,
-----------------------------------------------------------------------------------

http://i56.tinypic.com/e0n8cx.png,
příklad tři vyjde "dva",  našel jsem v sešitě poznámku že  $\lim_{x\to1}\frac{sinx}{x}=1$, ale proč tomu tak je, to netuším :D
----------------------------------------------------------------------------------
a tady uvádím další dva příklady, na pravé straně je uveden výsledek (od kantora:-)), tak snad je to správně

http://i52.tinypic.com/15j3ib.jpg

#9 23. 10. 2010 22:00

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Petrsuk:

Zdravím, pokud budeš všechno dávat do jednoho tématu, je to nepřehledné a snadno se zatoulá.

$\lim_{x\to\boxed{0}}\frac{sinx}{x}=1$ důkaz například zde.

Jinak můžeš používat bez důkazu - buď tak, jak jsi rozepsal $2\sin x\cos x$ (pokud vezmeš sin(x)/x "do kolečka" můžeš použit na tuto část pozoruhodnou limitu, cos(0) je hodnota, která výsledek neovlivní. Nebo rozšířit celý původně zadaný zlomek 2.

Úplně poslední 2 úlohy - z vlastnosti zadaných funkcí (logaritmická a exponenciální), stačí si vybavit grafy (u logaritmické je argument v absolutní hodnotě, tedy po vyšetření def. oboru bude zřejmé, že v jediném bodě nespojitosti vyšetřuješ limitu zleva a zprava).

V pořádku?

#10 23. 10. 2010 22:53

Petrsuk
Reputace:   

To:jelena. Mnohokrát děkuji, už je mi to jasnější, zítra na to ještě jednou pořádně kouknu, dneska mi to už nemyslí.

Jinak ke všem výsledkům jsem se dobral, takže téma považuji za vyřešené.

Všem moc děkuji za pomoc, nevím co bych si bez Vás počal.

Zápatí