Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý večer,
chtěla bych někoho poprosit o pomoc se slovní úlohou. U odpovědi A má vyjít něco přes 70% a to mi prostě nevyjde. Vyšlo mi 90, 62,5,..jen ne cokoliv přes 70.
Z 80 návštěvníků kina shlédlo 40% oba nové české filmy. Přitom první film vidělo o 28 diváků více než druhý. Všichni shlédli alespoň jeden z filmů.
A) Kolik diváků vidělo první film, kolik je to %?
B) Kolik procent diváků vidělo pouze první film?
pouze první film vidělo x lidí
pouze druhý film vidělo y lidí
oba filmy vidělo 40% lidí z 80, tedy 32 lidí
x+y+32=80
x-28=y
vyřešíš soustavu
Odpověď pak bude znít: první film vidělo x+32 návštěvníků.
Můj výsledek pro kontrolu
Dobrý den, chtěla bych poprosit o pomoc se slovní úlohou. Sedím nad tím a nemůžu se dobrat výsledku, protože nevím, jak k němu dojít. Potřebovala bych tam napsat, co, proč a jak.. nechápu to.
Písemná práce z matematiky, které se zúčastnilo 35 studentů, obsahovala tři úlohy. Dva studenti vyřešili jenom první úlohu a tři studenti jenom druhou úlohu. První a druhou úlohu vyřešilo 16 studentů, druhou a třetí 14 studentů. Všechny úlohy vyřešilo 10 studentů, první nebo třetí 31 studentů a 3 studenti nevyřešili ani první, ani druhou úlohu. Kolik studentů vyřešilo
a) aspoň dvě úlohy (mělo by vyjít 27)
b) aspoň jednu úlohu? (mělo by vyjít 34)
Předem děkuji.
↑ Terinka.J:
Máš chybu v zadání. Není možné aby "První a druhou úlohu vyřešilo 16 studentů" a současně "druhou nebo třetí 14 studentů". To prostě nejde.
↑ zdenek1:
Děkuji za upozornění, jen jsem to špatně opsala, počítala jsem to podle správného zadání, ale sem jsem místo A napsala NEBO.. Už jsem to opravila.
↑ Terinka.J:
sestavíš soustavu
všech je 35
jen 1.
jen 2.
1. a 2.
všechny 3
2. a 3.
1. nebo 3.
ani 1. ani 2.
a vyřešíš. Není to tak hrozný, jak to vypadá. Ze 4. a 5. rovnice máš
, z 5. a 6. máš
a když hodnoty dosadíš do zbytku, tak už by to neměl být problém.