Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 25. 10. 2010 09:00

dog.big
Reputace:   

Limita s mocninou

Zdravím,
mám problém s limitou s mocninou, prosím o radu v podobě "postupu pro blbce", děkuji :). PS: berte můj postup s rezervou, bohužel mám moc chytrého přednášejícího a tak jeho výklad nechápu a matematiku se snažím studovat sám. Díky.

Zadání:
http://www.sdilej.eu/pics/5b305759b5c175adff80c36a6f7a007c.PNG

Můj postup (špatně):
http://www.sdilej.eu/pics/76e17e6339d07e19845bbf797c3c4629.PNG

Má vyjít:
http://www.sdilej.eu/pics/bf33fe65b0f7b44ddfe5d43ffca2b9a8.PNG

Díky moc
S pozdravem
Charvát alias dog.big

• (téma jako vyřešené označil(a) dog.big)

#2 25. 10. 2010 09:34

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Limita s mocninou

↑ dog.big:

Zdravím,

úpravy tohoto typu zadání na pozoruhodnou limitu předvádím zde (a v návazných odkazech).

V přehledu odkazů je odkaz na rychlokurz od milého kolegy, který se drží jiného postupu.

Jinak bych nedoporučovala ignorovat výklad vyučujícího, nemusí se to vyplatit - lépe využit konzultační hodiny k vysvětlení obtižných částí.

Případně se ozví, zda pomohlo.

#3 25. 10. 2010 10:18

dog.big
Reputace:   

↑ jelena:

Dle Tvého postupu jsem došel k výsledku:
http://www.sdilej.eu/pics/3032af3eead6a25dca2c663f2ac1bf68.PNG

Je postup správný?

Díky :)

dog.big

#4 25. 10. 2010 11:27 — Editoval Rumburak (25. 10. 2010 12:20)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ dog.big:
Zdá se, že jsi postup pochopil, ale ve všech třech připadech máš zcela chybně pojatou formální stránku zápisu.
Matematický zápis  L=P  má  jistý PŘESNÝ VÝZNAM, a sice, že  L a P jsou dva matematické objekty (stejného druhu), které jsou si rovny.
Například $\lim$  není totéž, co $f(x)$ a proto  NEMŮŽEME napsat "lim = f(x)".

Z podobných (i když méně "hrubých") důvodů NEMŮŽEME  psát  $\(1+\frac{1}{x}\)^x = \text{e}$ , když tím myslíme známou limitu.
Nechceme-li vypisovat příslušný vzorec podrobně, měli bychom napsat aspoň $\(1+\frac{1}{x}\)^x \to \text{e}$ , pokud je z kontextu jasné,
že x "roste nade všechny meze".

Na takovéto chyby bys u zkoušky rychle dojel.

EDIT.  Tomu, co jsem výše napsal, se jeden případ případ poněkud vymyká, a sice rovnice .  V tom případě zápos f(X) = g(X) není chybou
ani v případech, kdy funkce f, g se nerovnají (X nemusí být čislo).  Rovnice ovšem neznamaná výrok jako v případech probíraných výše,
ale VÝROKOVOU FORMU - podívej se na to když tak do nějakého úvodu do predikátové logiky.

#5 25. 10. 2010 11:54

dog.big
Reputace:   

↑ Rumburak:
Je tedy tento upravený zápis již dobře? Pokud ne, prosím o upřesnění chyb, díky :).
http://www.sdilej.eu/pics/769f5b001e2f5f376b2d6bb2aff40b4e.PNG¨

S pozdravem
Charvát alias dog.big

#6 25. 10. 2010 15:34 — Editoval Rumburak (26. 10. 2010 10:11)

Rumburak

↑ dog.big:

Začnu tím druhým postupem.  Vztah

(1)    $f(x) \to b$ 

(pokud je použit jinde než v symbolu $\lim_{f(x) \to b}$) je méně formálním a spíše jen schematickým zápisem vztahu 

(2)   $\lim_{x\to a} f(x) = b$  .

Vidíme, že na levé straně zápisu (2) a analogicky i zápisu (1) se vyskytuje proměnná x (probíhající definiční obor finkce f), podle níž se
limita hledá, zatímco na pravé straně, tj. ve výrazu vzniklém jako výsledek hledání limity,  se už tato proměnná x vyskytovat nesmí.

Zápis (1) je oproti zápisu (2) neúplný, neboť v něm chybí informace o tom, podle které proměnné (je-li jich více) se limita hledá a k čemu se
blíží hodnota oné proměnné. Proto tvar (1)  v podrobných  zápisech výpočtů limit nepoužíváme, neb by mohl být zavádějící. Zápis (1) lze
nanejvýše použít (jako schema) do volného textu, kam též doplníme ony chybějící informace.

Z obou těchto hledisek je druhý postup stále ještě nesprávný. Asi bych to napsal následovně:

(A)   "Jestliže $a \to +\infty$$b \to +\infty$ a zároveň  $\frac {b}{a} \to c$ , potom $\(1+\frac{1}{a}\)^b = \(\(1+\frac{1}{a}\)^a\)^{\frac{b}{a}}\to \text{e}^{\,c}$ ".

Ten první postup je sice už lepší než prve, ale pár "chlupů" bych tam ještě viděl. 
1) Hned na začátku (zřejmě zapomenuté) rovnítko bezprostředně za znakem limity.
2) Použití znaku $\to$ ve výpočtu .
3) Ten přechod k "e^(...)" se mi také příliš nelíbí - není zřejmé, odkud se tam to "e" najednou vzalo. Postupoval bych raději třeba takto:

$\lim_{x\to\infty}\(1\,+\,\frac{1}{\frac{2x+2}{3}}\)^{x+3}\,=\,\lim_{x\to\infty}\[\(1\,+\,\frac{1}{\frac{2x+2}{3}}\)^{\frac{2x+2}{3}}\]^{\frac{3(x+3)}{2(x+1)}}\,=...$

odkud je to jasnější.

#7 25. 10. 2010 15:57 — Editoval dog.big (25. 10. 2010 16:01)

dog.big
Reputace:   

Dobrá,
k bodu 3) jsem použil vzoreček, i když ano souhlasím, mohl jsem to rozepsat. Jinak děkuji :).

Dále jsem provedl korekci těch chyb:
http://www.sdilej.eu/pics/0e187673dfe7b5afbe20e64a1ed250a0.PNG

dog.big

#8 26. 10. 2010 10:52 — Editoval Rumburak (26. 10. 2010 11:42)

Rumburak

↑ dog.big:
Ještě pár poznámek.

Snad mne budeš považovat za formalistu :-) , ale takovým formalistou může být i ten, kdo Tě bude zkoušet (jsi-li student).
Vidím, že jsi předchozí zápis "opravil" nahrazením znaku $\to$ ("blíží se") znakem $\Rightarrow$ ("z toho vyplývá") .

Skutečně jsi chtěl říci

" $\(1+\frac{1}{a}\)^b = \(\(1+\frac{1}{a}\)^a\)^{\frac{b}{a}}$, z toho vvplývá  $\text{e}^{\,\frac{b}{a}}$ "  ?

To $\text{e}^{\,\frac{b}{a}}$  je symbol pro jakési číslo a NENÍ TO VÝROK, aby mohl fungovat jako závěr implikace.

V předchozím výpočtu sice na levé i na pravé straně implikace už jsou výroky, takže po formální stránce je to v pořádku,
o jistých funkcích f, g touto implikací tvrdíš

"Jesstliže $\lim_{x\to \infty} f(x) = \lim_{x\to \infty} f(x)$ ,  potom $\exp \(\lim_{x\to \infty} g(x)\) = \exp \(\frac{3}{2}\)$. "

Bylo to skutečně míněno takto ?  Cílem úlohy bylo vypočítat $\lim_{x\to \infty} f(x)$ , avšak tvrzení, že TATO LIMITA je rovna $\exp \(\frac{3}{2}\)$,
tu chybí.

Ještě drobná vysvětlivka k tomu bodu 3.
Jasně, tys použil ono tvrzení (A) , které jsme probrali v mém příspěvku  ↑ Rumburak:
Ten alternativní postup $\lim_{x\to\infty}\(1\,+\,\frac{1}{\frac{2x+2}{3}}\)^{x+3}\,=\,\lim_{x\to\infty}\[\(1\,+\,\frac{1}{\frac{2x+2}{3}}\)^{\frac{2x+2}{3}}\]^{\frac{3(x+3)}{2(x+1)}}\,=...$
se neopírá o tvrzení (A), ale vychází přímo z obecné věty o limitě složené funkce, což je jakási "přímější" cesta.

Zápatí