Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý večer na foru :-)
Opět se liším s výsledkem, ale myslím si že řeším dobře ...
prosím o kontrolu ... ( ve výsledcích je uvedeno pí*12/5)
děkuji za pomoc :-)
http://www.sdilej.eu/pics/4523f2a2c97da … 5ac78e.jpg
Pohodový věčer, Ivano,
podrobně jsem nekontrolovala, ale myslím, že chybí odečet objemu válce s poloměrem 1 a výškou 2, jelikož uvnitř tělesa je taková dutina, když rotuje. Pomohlo?
↑ jelena: Zdravím :-) ,
nemohu přijít na ten odečítací integrál , jinak tu dutinu už vidím. Také vím, že rozdíl je 50pí... ale jak dál ?
Děkuji za pomoc :-)
Děkuji, také klidnou noc :-)
ten výsledek (12/5)pi se mi nezdá, překontrolovat se to dá velmi hrubým odhadem jako objem pro komolý kužel (podstavy o poloměru 4, 1, výška 2 s vnitřní dutinou válec).
Nechám to na zítra - еще не вечер :-)
Nejsem si jistá, je to už pár let, co jsem počítala určité integrály, ale nemusí se náhodou ta křivka posunout do osy x? Takže a
↑ gadgetka:
Zdravím а děkuji,
podle zadáním máme rotovat okolo osy x a to tak, že "vyrotujeme" takový podstavec s vnitřní valcovou dutinou. Tedy objem materiálu na podstavec můžeme počítat jako rozdíl objemů celé hmoty bez dutiny minus vnitřní dutina. Vnitřní dutina je válec, tedy ani bychom nemuseli používat integrál, stačí vzorec pro objem válce (jen na to nesmíme zapomenout).
Jinak počítáme podle 3. vzorce v odkazu a obrázek si představujeme takto.,
v mezích, jak má Ivana.
Posunutím k ose x bychom vyrotovali Ješted bez dutiny a o jiném objemu (Karolíně bychom udělali radost).
To už jsem povídala, že nemám ráda, když jsou číselné výsledky a je třeba dokazovat, co je v pořádku (hrubý postup důkazu ↑ třeba tak:).
--------------
я не то, что Вы хотите, я не то, не то, не то...
Jeleno, moc děkuji za osvěžení toho, co jsem kdysi znala na výbornou ... jak člověk něco nepotřebuje, rázem to zapomene. :)
↑ gadgetka: není za co.
"Na výbornou..." tak to blahopřeji, já považuji u sebe za velký úspěch, když je alespoň "za dostatečné...", malo snahy + lenost - nedostatek motivace.
Věřím, že Ivaně se podaří na výbornou. Zdravím.
↑ jelena: a gagdetka :
Zdravím vás obě :-),
prodiskutovala jsem příklad s kolegy ve škole a došli jsme k závěru , že se od objemu pí*62/5 má odečíst 2pí .. pak vyjde
přeji hezký pohodový večer :-)
ano, to je ta "y=1", když se prožene integrálem, dá "x" a po dosazení hraničních hodnot je výsledkem 2, krát pí. :)
Stránky: 1