Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Tak třeba lze postupovat takto: pokud je pravděpodobnost, že na naší kostce padne , tak určitě musí platit
(součet 2 můžeme dostat pouze tak, že hodíme na obou jedničku)
(součet 2 můžeme dostat zase jen tak, že na první kostce padne jednička a na druhé dvojka či naopak [proto 2x])
atd.
(EDIT: Opraveno 1/12 na 1/11)
Kdyby to šlo, tak nám na konci musí vyjít .
(Teda doufám, že jsem pochopil zadání správně - mají se stranám kostky přiřadit takové pravděpodobnosti, aby při dvou hodech měl každý možný součet stejnou pravděpodobnost. Řečeno odborně, hledá se náhodné rozdělení na 1..6, jehož součet se sebou samým je rovnoměrné rozdělení.)
↑ RobbieMan:
Že bys byl ty ten přeběhlík z MFF na IES? Přesně tuto úlohu mám zítra v 8.00 odevzdávat jako domácí úkol, který bude obodovaný :-)
Jinak k postupu od ↑ Olin: není moc co dodat. Jen že na pravé straně rovnice má být 1/11. Do sporu se dostaneš při spočtení P_1, P_6, P_5, P_2 a P_3 (to už bude větší než 1).
Mnohem jednodušší důkaz je ale následující:
Jednoduše zjistíš, že . Vezmeš si (pravděpodobnost součtu 7), což je , což je ale , což je spor s původním předpokladem, že se jednotlivé pravděpodobnosti součtů rovnají.
Hezký zbytek večera přeji.
↑ halogan:
Zdravím, děkuji za upozornění na 1/11. Osobně jsem postupoval tak, že jsem si uvědomil rovnosti a pak jednoduše dopočítal z rovnic. A ejhle, nevyšlo. Jde o krapet nechutná čísla, která bych na papíře spíše počítat nechtěl, ale přece sedím u komplu, ne? Každopádně tvůj důkaz je nesrovnatelně elegantnější.
↑ Olin:
Ta čísla opravdu jsou nepěkná. Já navíc replikoval situaci u písemky, takže jsem to počítal na papíře (pravda, nerovnost jsem poslal do Wolframu :-).
Jinak nebudu si ten jednodušší důkaz přivlastňovat, je to nápad spolužačky, ale moc se mi líbí.
aha,já jsem neporozuměl zcela termínu "biased die", teď už to chápu
↑ halogan:
díky za oba důkazy, škoda, že jsem to ráno nestačil odevzdat
Stránky: 1